Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kofi Annan till Dalarna

Annons

Tällbergs byalag, kommunen, regionen, länsstyrelsen, regeringen och EU har på olika sätt ställt sig bakom arrangemanget Tällberg Forum 2005, vars initiativtagare är Bo Ekman, Tällbergsbo och drivande i stiftelsen Tällberg Foundation.

De 400 deltagarna, som representerar politik, vetenskap, affärsliv, frivilligorganisationer, kultur, kyrkor och media, ska specialinbjudas till Tällberg.

Avsikten är att deltagarna under fem intensiva dagar, med start i slutet av juli, ska mötas för att utbyta tankar och erfarenheter inom vitt skilda och livsavgörande frågeställningar.

- Det handlar om hur vi kan förena utveckling och omsorg, om det lokala med de stora globala möjligheterna och problemen, säger Bo Ekman, som sedan 1981 lockat över 1 600 personer från hela världen till årliga samtal i Tällberg.

- Men Tällberg Forum 2005 blir så stort och omfattande att det aldrig kan upprepas. Det blir en engångsföreteelse.

Arrangemanget inleds med världsmusikfest i Sammilsdal i Leksand med Ale Möller som regissör. Efter fem dagars intensiva samtal i Tällberg avslutas veckan med en gala i Dalhalla.

Landshövding Ingrid Dahlberg tillhör tillskyndarna av Tällberg Forum 2005.

- Det här är ett önskeprojekt för Dalarna! Länet blir mötesplats för en enorm kompetens som kan innebära många positiva utvecklingsmöjligheter. Mötet förstärker Dalarnas profil i världen, tror landshövdingen.

Tällberg Forum 2005 beräknas få en total budget på mellan 30 och 40 miljoner.

- En stor del av pengarna kommer det lokala och regionala till godo, förutspår Bo Ekman.

Byalaget i Tällberg har känt till planerna på "världsmötet" under snart ett år.

- Arrangemanget är ofattbart stort, nästan svårt att ta in, menar Birgitta Fröstad, ordförande i Tällbergs byalag som samtidigt försäkrar att hela byn är med på noterna och med stor entusiasm ser fram emot sommaren 2005.

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons