Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kofest med bröllop

Annons

Inledningen av buffärdståget blev i högsta grad dramatiskt. En kviga blev av någon anledning skrämd och med Anna-Karin Jobs på släp rusade den av vägen och ut över en äng.

I hög fart och med aningen olämplig klädsel utförde Anna-Karin en serie övningar som skulle ha gjort en toppgymnast grön av avund. Ett mindre lyckat nedslag hindrade dock inte Anna-Karin från att fortsätta leda kreaturen till hembygdsgården.

Det är tåga i Flodakullor!

Några liknande överraskningar ägde inte rum under Siv Strands och Peter Perssons traditionella Flodabröllop. Men så hade de också förberett sig väl genom att sällskapa under 15 år.

Ceremonin i kyrkan leddes av komminister Christina Dalberg och för musiken stod en grupp spelmän. Anette och Lena Lilja sjöng. Under välsignelsen höll brudpigorna Lena Stefansson, Jessica Permats, Hanna Strand och Suzanne Andersson kyrkans brudpäll över brudparet.

Från kyrkvallen åkte brudparet hästskjuts till Rispers udde, där den första komidsommarfesten arrangerades år 1904. På kyrkvallen, längs vägen och på udden hade uppskattningsvis över 800 personer samlats för att titta närmare på brudparet och deras

stora och sockenklädda följe.

På udden väntade ett gammaldags jässbôsbol - gästabudsbord - och de många åskådarna fick på nära håll och med Alf Tangnäs som konferencier följa bröllopsfesten. Spelmanslaget spelade, Alf Tangnäs sjöng och dansarna framförde bland annat huppleken, en föregångare till polskan.

Anna-Karin Jobs, Carin Hökpers, Ralf Mååg och Elsa Zetter-qvist berättade om maten, Flodadräkten och gamla bröllopstraditioner.

Bröllopsnatten tillbringade Siv och Peter i den egna stugan i Flobergets fäbodar. Men då fick inte ens Falu Kuriren vara med.

Mer läsning

Annons