Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Köer hos SBP - värst i Rättvik

Annons

-Problemen är orsakade av att en anställd var pappaledig på vårkanten och vi lyckades inte bemästra och kompensera för det bortfallet. Sedan dess har vi inte kommit ifatt och till hösten kommer en annan anställd att delvis vara pappaledig, förklarar Robert Heldring, distriktschef för bilprovningen i Gävle- Dala området.

Heldring förklarar att man nu försöker slussa folk till stationen i Rättvik.

-Det blir ett högt tryck på stationen i Rättvik under så lång tid som föräldrarledigheten fortsätter, det vill säga året ut. Genom övertid och genom att pussla med personal hoppas vi kunna förbättra situationen.

Under hela hösten kommer stationen att ha inlånad personal. Normalt arbetar sex personer inklusive en platschef i Rättvik med besiktning av bilar. Någonstans mellan 20 - 21 000 fordon besiktigas per år, inräknat bland annat släpvagnar och lastbilar.

-Det är mindre sårbart på större stationer där det är mer anställd personal. Rättvik ligger också geografiskt sett bra till, är det tjockt i Mora eller Falun kan bilägare åka till Rättvik. Generellt är det ett högt tryck på stationen.

Enligt Heldring tittar man på frågan om nyanställningar i Rättvik.

n Riskerar bilägare i Rättvik körförbud nu?

-Nej, om bilägaren ringer när han/hon får kallelsen så garanterar jag att det finns en besiktningstid inom fem månader.

Den största flaskhalsen är dock efterkontrollerna där besiktningen måste ske inom en månad.

-Vi har en skyldighet att klara av att ombesiktiga bilarna inom en månad och det gör vi också i nio fall av tio, tyvärr kan det ibland slumpa sig så illa att bilägaren får en verkstadstid för att åtgärda felet precis dagarna innan körförbud träder i kraft, då kan det bli svårigheter.

Heldring berättar också att man diskuterar att införa möjlighet till ombesiktning av bilen utan att först beställa tid. Dessa obokade efterkontroller kan bli verklighet redan under hösten vid samtliga stationer i Dalarna.

GÖRAN PERSSON

Mer läsning

Annons