Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kocken tjänade för fett

Annons

För tre år sedan anställdes Jan Olsson som kock vid Buskowiusskolan i Särna och hans sambo Monica Liljehammar som måltidsbiträde. De erbjöds en lön som låg högre än vad skolan normalt betalade för dessa tjänster.

I gengäld såg Jan Olsson till att bredda kökets verksamhet och inom den befintliga arbetstiden ordnade han även maten till landstingets Rehab vid sjukstugan.

Det innebar att landstinget årligen köpte mat från skolköket för närmare 300 000 kronor på årsbasis. Likaså löste paret Olsson-Liljehammar utkörningen av maten till både rehab och dagis för några hundralappar i månaden. Det att jämföra med de

33 000 kronor per år som skolan tidigare betalt för att få maten körd till dagis. Då var det kommunens tekniska förvaltning som skötte transporterna.

I våras förhandlade kommunen med facket kommunal om generella lönehöjningar för all personal. I de förhandlingarna godkändes att paret Olsson och Liljehammar skulle undantas från den generella höjningen.

- Jag kontaktatde då kommunens representant som bara svarade att han skulle ringa om han fick lust.

Sedan skulle kommunchefen ta kontakt med mig, men varken facket eller någon representant från kommunen har hört av sig, säger Jan Olssson.

- Jag vet att vi hade en högre lön än nånga andra som jobbade i skolkök. Men då borde man också ta med i beaktning att vi drog in pengar till skolan genom avtalet med Rehab, men också genom andra uppdrag, säger Jan Olsson.

- De extra uppgifter vi genomförde utan att ta betalt för genom övertid eller liknande borde ha funnits med när man gick igenom lönerna, menar Jan Olsson.

Kommunens och fackets agerande fick paret Olsson och Liljehammar att tappa arbetsglädjen och säga upp sig.

- Det här är ett jobb vi verkligen trivts med och vi har uppskattat elevernas tacksamhet, säger Jan och Monica unisont.

- Nog hade jag hoppats på större uppskattning från kommunens sida och framförallt då dess personalorganisation.

Det som nu sker är att paret Jan och Monica lämnar Nornäs och återvänder till stockholmstrakten.

- Jag får tillbaka mitt gamla jobb, ett jobb där jag tjänar betydligt bättre än här medan Monica ska jobba på en förskola, säger Jan.

Kommunalrådet Herbert Halvarsson är ordförande i personalutskottet:

- Jag känner inte till bakgrunden i det här ärendet, men om facket har godkänt det hela så är det en förklaring, säger han.

I Särna förlorar man en uppskattad kock och ett måltidsbiträde. Samtdigt förlorar en finnmarksby två bofasta. Skolan å sin sida förlorar en bra extra inkomst på försäljning av mat till landstinget.

Tidningen har sökt en representant för facket, medan den kommunaala tjänsteman somvar orsaken till paret Olsson och Liljehammars uppsägning har slutat sin tjänst. Något intresse från kommunen i övrigt finns det uppenbart inte att behålla varken skolkökspersonalen i Särna eller de extra inkomster hans merarbete gav rektorsområdet.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons