Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kockelev Fredrik om livet på operan

Annons

Det var åtta kockelever i landet som hade blivit uttagna till att tävla i finalen om Mildastipendiet. Tävlingen hölls i Helsingborg och det enda Linn Söderström kände till innan tävlingen var att huvudingrediensen gös.

-När vi kom ner fick vi en varukorg och det som fanns i den skulle vi skapa ett recept på gös av, berättar Linn Söderström.

Hon jobbar på Barken Konferens på lediga stunder och med stöd av ägaren Petri Karhukorpi har hon innan tävlingen testat lite olika kompositioner.

Under tävlingen var det möjligt att få maximalt 90 poäng, varav smaken var 40 poäng och utseende 20 poäng. Originalitet, arbetssätt och hygien gav vardera maximalt tio poäng.

Linn Söderström fick maximalt med poäng i samtliga kategorier och hade därmed segern som i en liten ask.

-Hon var helt överlägsen, det var ingen av konkurrenterna som ens var i närheten, konstaterar Petri Karhukorpi, som åkt med till Helsingborg för att stödja Linn.

Det var bara en brist i Linn Söderströms tävlingsbidrag, hon höll på fem minuter för länge och det renderade henne 25 straffpoäng och därmed åkte hon ner på andra plats.

Marginalen var så stor till den som från början var tvåa, att hade hon bara blivit fyra minuter försenad hade hon vunnit i alla fall.

-Jag blev oerhört besviken på mig själv, med tanke på att jag gjorde allt fel de sista tio minuterna, hade jag bara jobbat som jag skulle hade jag klarat tiden, säger Linn Söderström.

-Det går inte att stå och röra i en sås som redan är färdig, under tävling, fortsätter hon.

-Inom restaurangbranschen är tidsfaktorn oerhört viktig, maten ska serveras på sekunden, konstaterar Petri Karhukorpi.

Även om hon fortfarande är besviken så finns det positiva saker med i bilden. Efter tävlingen kom de flesta av domarna fram och poängterade att hon gjort en fantastisk insats.

-Vi knöt flera bra kontakter och flera av domarna visade intresse för att anställa Linn när hon i vår har avslutat sina studier, säger Petri Karhukorpi.

Under hösten blev Fredrik Remes årets kockelev i Sverige, vid en tävling i Göteborg. Förutom en rad priser som då delades ut fick han en fyra dagar lång praktik på Operakällaren i Stockholm.

I torsdags förra veckan klev han in i köket på Operakällaren och det visade var långt från den värld han tidigare varit.

Det första som slog honom var den strikta rangordning som finns i köket. Köksmästaren är det absolut högsta hönset och hans order får inte ens ifrågasättas.

-Vi får inte ens kalla honom vid förnamn, han heter chefen för alla i köket och inget annat. Jag kallade honom vid förnamn en gång och fick bara en svart blick som svar, berättar Fredrik Remes.

Under praktiken fick han göra allt som sker i ett kök av den här storleken, från att skära upp lök till att lägga upp på tallriken.

-Det som också slog mig är att allt sker i ett otroligt snabbt tempo och jag kände efter ett par dagar att jag automatiskt föll in i samma tempo, säger Remes.

Ytterligare en sak som han noterade under praktiken var den tystnad som råder i köket.

-Det är bara kökschefen som pratar, de andra i köket svarar bara på direkt tilltal.

Sammantaget ser Fredrik Remes praktiken på Operakällaren som en fantastisk upplevelse. Han har fått oerhört värdefulla kontakter inför framtiden.

-Jag kanske bara får en chans i livet att komma in och jobba i Operakällarens kök.

Även om det var stressigt under arbetet så fick han möjlighet att prata lite med kökschefen Stefano Gatenacci och en längre pratstund med den legendariske kocken Werner Vögli.

Under det kommande halvåret ska Fredrik Remes jobba hos Petri Karhukorpi på Barken konferens, fram till i januari när det är dags att göra lumpen. Petri Karhukorpi har engagerat sig mycket i både Fredrik Remes och Linn Söderströms framtida utveckling inom kockyrket.

-Skälet är mycket enkelt, när de varit ute och jobbat ett tag så vill de hem till Dalarna och då har jag stora möjligheter att kunna anställa mycket välutbildade kockar, säger Karhukorpi.

Han tror inte kommunen riktigt förstår vilken tillgång restaurangskolan i Smedjebacken är.

Framgångarna för Linn Söderström och Fredrik Remes höjer naturligtvis statusen på skolan och de borde användas på ett bra sätt, enligt Karhukorpi.

För att ytterligare höja statusen kommer han att inrätta ett stipendium för kockelever.

Det slutgiltiga formen är inte riktigt klar.

En annan konsekvens detta har fått är att han blivit lite sugen att börja tävla igen.

-Jag har inte tävlat sedan jag blev årets kock i Finland för tolv år sedan, säger Petri Karhukorpi.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons