Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kockbjudning med himmelsk abborre

Annons

Femton år i rad har Svenska Kockars Förening i Dalarna bjudit in till kulinariska upplevelser utöver det vanliga.

- Det var Björn Hemdal, lärare på Haraldsboskolan, som tog initiativet till Kockarnas middag för att få in pengar till stipendier åt dalakockar.

- Då, och i flera år framöver, hölls festligheterna på restaurang Ecole, en gång var vi i Leksand sedan blev det Ecole igen och nu är vi i Stora Ensos lokaler i Falun, berättar Lars Karlsson, som varit med i fjorton av de femton åren.

Han är därmed den kock som varit med flest antal år och som i dag drar ett tungt lass för att allt ska klaffa.

Menykommittén från Svenska Kockars Förening i Dalarna, Lars Karlsson, Falun, Jörgen Schröder, Älvdalen och Lennart Blomgren, Rättvik, har, för att riktigt fira femtonårsjubileet, hämtat inspiration från föregående års menyer liksom att spegla dagens trend.

Det nya köket med kortare tilllagningstid och naturenligt odlade livsmedel stämde bra in på mellanrätten kryddstekt havs-abborre med fänkål och kräftsås serverad med speltvete och ärtskott.

En trendrätt á la 2004. Det var en riktig uppstickare som överöstes med superlativer bland bordsgrannarna.

I kryddblandningen fanns bland annat stjärnanis, ingefära, koriander och vitpeppar.

Till abborren serverades Chateau Le Roc Cuvée Reservée 2001, ett rödvin som rekommenderades av vinskribenten Jan Petersén vilken stod för dryckespresentationen under kvällens gång.

Dössbergets värdshus i Bjursås, som genom Dalarnas Tidningars läsare röstats fram som Årets krog i Dalarna, representerades av Johan och Lars-Åke Björk-lund. De fick av Lars-Göran Hagström från YrkesAkademin ta emot en prischeck på 15 000 kronor samt diplom att pryda värdshuset med. Information om hur det går till att rösta fram nästa års vinnare bland annat på webben kommer att annonseras i Dalarnas Tidningar inom kort.

Intäkterna från den årliga middagen går till två stipendier. Ett till en yrkesverksam kock och ett till en studerande. Förra årets två stipendiater, Fredrik Andersson, yrkesverksam på Banken Bar och Brasserie/Två Rum och Kök i Falun och Daniel Chrona som efter stipendieresan fått arbete som kock och servitör på CariAnna i Falun berättade vad de använt stipendiepengarna á 10 000 till.

- I sex veckor var jag på Laxen vilken är en svenskägd restaurang i Saint Raphael som ligger längs södra franska kusten, berättade Daniel.

Trots restaurangens svenska inriktning arbetade Daniel sex dagar i veckan och tolv timmar om dagen.

- Jag var också med på vinprovning i Provence, där käkade vi helstekt gödgris, en mycket liten gris som var det möraste jag ätit.

- Det hela var en fantastisk resa. Jag fick lära mig laga många klassiska franska rätter men även svenska wallenbergare och köttbullar som fanns med på deras á la carte-meny. Det serverades á la minute, det vill säga skivades och lades upp på tallrikar medan kunden väntade.

- Nu jobbar jag som kock på CariAnna i Falun. Ibland serverar jag också, säger Daniel och avslutar med att ösa många berömmande ord över sin lärare Lasse Karlsson på YrkesAkademin i Borlänge.

Fredrik Andersson, vilken förutom stipendiet från Kockföreningen även fått ett stipendium från Lions Club i Avesta satsade på en resa till New York. Han hade lagt upp ett fullspäckat program under de tio dagar resan varade.

- Höjdpunkten, där en av mina drömmar gick i uppfyllelse, var att under tre dagar få praktisera på den svenska restaurangen Aquavit och få se hur Marcus Samuelsson och hans köksmästare Nils Norén lagt upp verksamheten.

- Det var som att komma till en annan värld där stämningen i köken var mycket strikt och formell. Här arbetade personer med många olika nationaliteter men trots minimala kunskaper i engelska hos många gick arbetet förvånansvärt lätt, berättar Fredrik.

Efter att ha vandrat runt på Manhattan och gjort besök i Little Italy och China Town samt en dags besök på alla turistattraktioner är Fredrik fast övertygad om att han ska göra ett nytt besök i USA inom tre år.

Under kockarnas middag arbetar alla ideellt och hjälps åt med alla sysslor. Från att skala potatis och hacka pumpa till att skiva den dyrbara tryffeln till huvudrätten och att ta reda på disken. Dessutom fick ett par i köket rycka in och hjälpa till att servera eftersom det uppstått luckor där.

Genom kockarnas och servitörernas arbetsinsatser, generösa sponsorer och intäkterna från gästerna kommer stipendiepengarna in. Den här gången delades dock inga stipendier ut utan under året ska alla medlemmar i föreningen få tillfälle att öka sina egna kunskaper genom att summan går till seminarier eller studiebesök.

Cozy Trio gav som vanligt extra glans med sin härliga sång och musik och alla gästerna tycktes njuta av de smakfyllda festligheterna innan de som avslutning serverades en kopp kaffe med tryffel och ett glas konjak till.

MONICA ELMQUIST BROMAN

Mer läsning

Annons