Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kockarnas middag - gav smaklökarna

Annons

Aptitretaren, rökt ålmousse, fick smaklökarna att tillsammans med vinet börja småhoppa då Kockarnas middag inleddes. En middag som gick i konstens och njutningens tecken.

- Låt oss förflytta oss till Sydfrankrike och till gränsen mot Italien. Inspireras av dofterna, den lätta kryddningen, de för ögonens fägnad vackert upplagda rätterna, så började Anita W Ljungberg, ordförande för Dalarnas Distriktsförening av Svenska Kockars Förening, sitt välkomsttal till 140 förväntansfulla livsnjutare.

I köket sågs kockar och servitörer från olika håll, liksom lärare och elever från Yrkesakademin i Borlänge, i ett härligt samarbete. Alla hoppade in på den plats där de för tillfället behövdes.

Cozy Trio underhöll med äldre tiders hotellmusik vilket gav ytterligare glans åt tillställningen som hölls i Stora Ensos lokaler i centrala Falun.

Mellan rätterna, som avslutades med kaffe och tryffelfylld dalahäst, pratade vinkännaren Jan Petersén lyriskt om dryckerna han valt.

Distriktsföreningen passade som vanligt på att dela ut två stipendier. Fredrik Andersson yrkesverksam kock på Banken, Bar & Brasserie i Falun och Daniel Chrona, studerande kock på Yrkesakademin i Borlänge, var de lyckliga som utsetts i år.

Fredriks planer är att få praktisera som kock på de svenska krogarna Aquavit och Ulrikas i New York. Chansen att vi får höra Fredrik, som redan pratat med Marcus Samuelsson och Ulrika Bengtsson, nästa år redogöra för vad han gjort i New York är stor.

Daniel Chronas diplom och en check på 10 000 kronor fick mamma Ann ta emot.

- Då Daniel fick chansen att redan i februari få komma till restaurang Laxen i Saint Raphael i södra Frankrike tog han den. Stipendiet, som han blev mycket glad över, sökte han i efterskott, säger en mycket stolt mamma.

Hushållningssällskapet Dalarna Gävleborgs län delade även de ut diplom och stipendium till en kock som uppskattar, och väl förvaltar, de närproducerade råvarorna.

- En som verkligen visat sig vara värd utmärkelsen är Lars Erlman på Åkerblads i Tällberg, sade projektledare Anita Hörnstein när hon gav stipendiet till Lars.

Ytterligare ett resestipendium delades ut av Yrkesakademin. Det stipendiet, vars mottagare - en dalakrog som är värd ett besök - i framtiden ska utses av Dalarnas tidningars läsare samt en jury, delades i år ut till Jonas Skinnar som driver Stars Restaurang i Leksand.

De stipendier som delas ut av dalakockarna finansieras helt av intäkterna från den årliga Kockarnas middag.

MONICA ELMQUIST BROMAN

Mer läsning

Annons