Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ko(v)ändning om höjning av skatten

Annons

När landstingsstyrelsens planeringsutskott i går diskuterade verksamhetsplanen, som innehåller en skattehöjning på 80 öre, blev det ingen ändring av huvudinriktningen. Alltså: Förslaget om skattehöjning ligger fast.

Senare, i går kväll, sa vänstern ja till skattehöjningen, trots att partiet nyligen i ett uttalande sagt nej till en stor skattehöjning.

- Visst är det här en stor skattehöjning. Men efter att ha tittat på de alternativ som fanns var vi tvungna att acceptera det.

- Alternativet hade varit ännu hårdare besparingar på sjukvården eller att låta kostnaderna skena i enorma underskott. Som att välja mellan pest eller kolera, säger Vänsterns distriktsordförande Ulla Lindvall.

Det var till slut en enig vänsterstyrelse som sade ja, trots tidigare uttalande om "nej till stor skattehöjning i länet".

- Det var mycket diskussion. Ett absolut krav för att vi ska gå med på skattehöjningen är att det inte blir några nya underskott i budgeten som äter upp den här skattehöjningen. Kostnadsutvecklingen i landstinget måste stoppas, det är vårt absoluta krav. Dessutom kommer vi fortsätta att kräva att Dalarna får mer del av andra skatter, som moms, fastighetsskatt och kapitalskatt, säger Lindvall.

Tidigare på dagen sade vänsterns landstingsgrupp ja till en skattehöjning.

- Till detta är vi nödd och tvungna. Men vi har samma krav vi på en ekonomi i balans. Vi kommer att kräva att kostnaderna inom hälso- och sjukvården inte får öka med mer än 4,5 procent, och det blir tufft det. Man ska komma i håg att kostnaderna i de flesta landsting ökar med sex-sju procent, säger landstingsråd Lars-Ove Hagberg, v.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons