Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kö till ny boendeform

Annons

Domnarvets gamla skola från slutet av 1800-talet byggs om till lägenheter. Byggföretaget HMB som har köpt skolan av kommunen investerar runt tio miljoner kronor.

I går körde kommunalrådet Peter Hultqvist lyftkran och därmed är bygget officiellt igång.

De tolv lägenheterna ska vara klara för inflyttning till julen 2006. Det blir fyra stycken "ettor" och åtta "treor". Från 40 upp till 88 kvadratmeter. Fasaden och husets typ ska behållas. Byggnaden har ett kulturhistoriskt värde, så länsstyrelsen har varit inblandat i bygget. Men det blir några fler takkupor och en annan entré än tidigare.

Håkan Helling, vd för bygg- företaget HMB, säger att intresset för de nya bostäderna är stort, trots att ingen marknadsföring skett.

-Vi har en kö.

Han säger att det är ett annorlunda jobb att omvandla den anrika skolan till modernt boende:

-Det här är ett intressant projekt att genomföra. Stommen i huset är väldigt bra.

Avsikten är att bilda en kooperativ boförening och bygga upp ett kösystem. Alltså inte vanliga bostadsrätter. De insatser det talats om är kring 80 000 kronor för en "etta" och cirka 160 000 kronor för en "trea".

När man flyttar blir det samma pengar tillbaka. Det blir aldrig en bospekulation. Samma pengar in, samma pengar ut. Det är första gången kooperativa hyresrätter byggs i Borlänge.

-Boendet passar bra in i omgivningen och huset får en ny användning, säger Peter Hultqvist.

Som också är glad att skolan inte står tom och bara kostar pengar. Kommunen har fler lokaler som man vill hitta nya användningsområden till.Det gäller bland annat Mats Knuts skola.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons