Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

(Ko)nstigt akvarium

Annons

Det hela började som en galen idé för paret Sven-Åke och Karin Hallgren. I samband med en mekaisering av ladugården föddes tanken på en balkong med utsikt över ladugården. Men idén ändrade form och blev till ett fikarum. Det tog inte stopp där, idéerna fortsatte komma. Det slutade med en lägenhet med panoramautsikt över ladugården och djuren - världens (ko)nstigaste akvarium.

- Man känner inte av ladgårds-lukten inifrån lägenheten, försäkrar Karin.

Framförallt många stockholmare besöker årligen närliggande Romme Alpin. Varför ska turisterna bo på hotell inne i stan när de kan uppleva ett riktigt lantliv, tänkte familjen Hallgren.

- De som kommer från Stockholm och tror nog att mjölken kommer direkt ur förpackningen, de borde gilla det minst lika mycket som förskolebarnen som varje år kommer på besök, säger Sven-Åke.

Idéerna till aktiviteter för besökarna är många. Kobingo till exempel:

Hur skulle det gå till?

- Man ritar ett nummer på varje ko och sen ritar man olika rutor på en åker. Sedan satsar man pengar på var kon kommer att lägga kodyngan, förklarar Karin. Balkongen är tänkt att vara skådeplats för bingospelet.

Annat som erbjuds är en rundvandring, information om kor och mjölk och för rekreation finns en pool, en vedeldad badtunna och en fyrhjuling.

- Jag tror inte allmänheten vet att man kan komma ut till en bondgård på det här sättet, säger en hoppfull Sven-Åke som ser fram emot oktober-november då lägenheten planeras stå färdig för uthyrning.

Enligt Camilla Carlsson, sekreterare på "Upplev landet", ett dotterbolag till LRF (Lantbrukarnas riksförbund), så väljer allt fler turister att koppla av på svenska lantgårdar.

- Det har blivit mycket vanligare och växer allt mer för varje år, säger hon.

Under år 2001 var antalet gästnätter 170 800 på svenska lantgårdar. Samma år fanns närmare 500 gårdar i Sverige som följde konceptet "Upplev landet". 17 av dessa ligger enligt förra årets statistik i Dalarna och till 2002 har de blivit ännu fler.

- Bara i Borlänge finns det, räknat med fem mils omkrets, ett 20-tal gårdar, enligt katalogen från 2002, säger Camilla.

Mer läsning

Annons