Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Knöligt i Järna

Annons

Till skillnad från fjolårets mer eller mindre bortregnade premiär så flödade solen över årets jolpäronsfest.

Järnaborna tycktes ha gått man och kvinna ur huse under lördagen för att äta potatissoppa, lyssna på underhållning och ta del av en mängd andra aktiviteter med potatistema.

Potatisen, som förr var given på bordet under de flesta av veckans dagar, har numera fått hård konkurrens och det är nog åtskilliga som klätt in matkällarens potatisbinge med masonit för att inte makaronerna ska rasa ut genom springorna.

Gissningsvis är konsumtionen betydligt större av pommes frites, pulvermos, chips och andra "förädlade" potatisprodukter än av hederlig kokt potatis.

För att ändra på detta fanns Lilian A:son-Zetterberg från livsmedelsverket på plats för att informera om knölens förträff-

lighet.

De odrägliga tvillingbröderna Sigfrid och Alfred (Hasse Ström och Erik Munters) drällde också runt på byn och gjorde tillvaron osäker för den potatisintresserade allmogen.

Barnen skjutsades runt i traktorer eller med hästskjuts, Otygä rockade och folkdansare folkdansade.

Lördagskvällen avslutades med jolpäronsdans i JUF-lokalen till Surprise orkester. Säkerligen konsumerades åtskilligt med potatis även där men nu i destillerad form.

Under söndagen hade åtta av bygdens lantbrukare öppet hus för alla som överlevt jolpäronsdansen.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons