Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Knivhugg var inte hämnd

Annons

Brödraparet, som är i 40-årsåldern, har båda bott tillsammans med sin mor nästan hela livet. På senare år har bröderna ofta varit osams med varandra. När de var i familjens fritidshus i Skåne i somras urartade ett bråk mellan dem, och när den yngre brodern gjorde ett utfall med en gaffel svarade den äldre med att slå sin bror i huvudet med en hammare. Det tredje och sista slaget gjorde att hammaren fastnade i skallbenet och fick dras loss. Den äldre brodern åtalades för försök till mord, men friades eftersom rätten ansåg att han handlat i självförsvar.

Hammarslagen gav allvarliga skador i form av frakturer på skallbenet, blödningar i stora och lilla hjärnan och en söndertrasad hjärnhinna. Den yngre bordern, som under flera år ägnade sig åt akademiska studier, har i dag mycket svårt för att läsa. Hörsel, balans och minne påverkas också av skadorna.

I början av december fick han komma hem till Falun. Bröderna hade knappt setts sedan händelsen med hammaren och den äldre brodern var orolig inför den yngres hemkomst.

- Jag har ju gjort en oförlåtlig sak. Jag visste inte vad jag skulle säga till honom, säger han.

Inga ord växlades mellan bröderna den kvällen. Följande morgon vaknade den äldre av att den yngre kom in i hans rum. I handen höll han en kniv.

- Blicken var död. Han var som en zombie. Sedan började läpparna darra på honom. "Du har förstört mig" sa han, och sedan högg han mig i magen.

Direkt efter hugget vräkte sig den skadade över sin bror, för att få honom att sluta. Den åtalade själv har endast diffusa minnesbilder av händelseförloppet.

- Det enda jag minns med exakthet är att min bror rör sig emot mig. Jag vet inte om kniven åker in före eller efter han hoppar på mig, säger han.

Han förnekar att knivattacken skulle vara en hämnd för skadorna han fått från hammarslagen, men berättar att han har återkommande mardrömmar om den händelsen.

Advokat Gunnar Lundgren menar att det inte finns något uppsåt i det hans klient har gjort. En rättspsykiatrisk undersökning har visat att mannen var under påverkan av en allvarlig psykisk störning när han utdelade knivhugget. I går berättade han dessutom att han vid det aktuella tillfället tagit tre-fyra tabletter av den psykofarmaka han egentligen skulle ta endast en av. Till polisen som först kom till platsen sa han att han hade hört röster som uppmanade honom att ge sig på brodern.

- Han erkände spontant att det var han som hade gjort det. Han var svårt psykiskt medtagen och även fysiskt bräcklig. Jag tyckte synd om honom, säger polismannen till tingsrätten.

Knivhugget hade gått rakt in i den äldre broderns buk och skadade levern. Han förlorade mycket blod och fick komplikationer som lett till flera operationer efter händelsen.

Nu kräver han sin bror på 100 000 kronor för kränkning. Han vill även ha ersättning för sveda och värk och för utlägg i samband med vården. Den åtalade, som nu vårdas för sina psykiska problem, förblir formellt häktad tills dess domen faller, nästa torsdag.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons