Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Knivattack hade inte kunnat förhindrats

Annons

Fredagen den 11 februari skakades en tjänsteman på socialförvaltningen i Borlänge. En klient drog upp en kniv och angrep sin handläggare.

Vid sjukhusbesöket konstaterades sex mindre snitt i hand- flatan och tummen - inget behövde sys.

Händelsen anmäldes till arbetsmiljöverket och förvaltningen har nu genomfört en utredning med syfte att klarlägga händelseförloppet och eventuella brister i verksamheten.

Handläggaren hade ett inbokat besök med en klient och de diskuterade ett avslag på en begäran om ekonomiskt bistånd.

I samband med diskussionen reser sig klienten och går mot dörren. I dörröppningen vänder han sig om, enligt kommunens utredning, och säger "vi kan även lösa det här på annat sätt".

Han tar upp en kniv och går mot handläggaren, samtidigt som han viftar med kniven och uttalar hot. Han måttar ett hugg mot handläggarens ben.

Handläggaren skjuter fram handen och hugget tar i tummen. Därefter ska klienten ha fortsatt att vifta med kniven och uttala hot innan han vänder och går ut ur rummet.

Slutsatsen i förvaltningens utredning är att händelsen inte kunde ha förhindrats. Varken handläggaren eller annan personal kunde ha agerat annorlunda. Socialnämnden har nu beslutat att erbjuda utbildning i syfte att förebygga att hot och våldssituationer uppkommer. Nyanställda ska ges tydlig information om överfallslarmet och säkerhetsmöbleringen ses över.

- Handlingsplanen mot hot och våld ska också utvecklas lite till. Vi ska också titta mer på säkerheten i receptionen, säger socialnämndens ordförande Kristina Svensson, s.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons