Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Knarkproblem på ABB-gymnasiet

Annons

Under vårterminen kom fem anmälningar till individ- och familjeomsorgen i Ludvika angående elever på ABB:s industrigymnasium som misstänktes använda knark. Några elever kommer från andra kommuner och även dessa är larmade.

Socialkontoret i Ludvika får ett 20-tal anmälningar varje år om misstänkt narkotikamissbruk på skolor.

- Man behöver inte ha bevis. Bedömer man att man har skäl till oro, så är man skyldig att anmäla, berättar Leif Pettersson, handläggare på individ- och familjeomsorgen, med stor erfarenhet inom området.

ABB-gymnasiets rektor Sven Krispinsson är kort i tonen och vill inte kommentera anmälningarna.

- Vi har handlagt det här precis som vi ska, säger han bara.

Drogvaneundersökningen som presenterades förra året visade att elva procent av eleverna i tvåan på VBU hade provat någon form av narkotika.

- Information har inte så stor avhållande effekt. Ibland kan det till och med trigga till att prova. Det är viktigare att upptäcka tidigt - och agera. Det kan räcka med en näsknäpp eftersom man inte har grundlagt något beroende, säger Leif Pettersson.

Att skolor anmäler har dubbel effekt. Dels upptäcks de som har behov av kontakt, dels skrämmer det bort de som befinner sig längst bort från kärnan av de som använder droger.

Risken för upptäckt gör att de aldrig börjar.

När de sociala myndigheterna får en anmälan, tar man dit eleven och föräldrarna. Även om eleven är myndig, försöker man få dit föräldrarna.

-Vi redogör för anmälan och vissa erkänner direkt. De slipper oss inte förrän vi är övertygade om att de är rena, vilket vi ser genom att ta urinprov. De flesta går med på att lämna det.

Hasch kan sitta i upp till en månad, vilket gör att den som röker det regelbundet alltid har spår i kroppen.

En undersökning som Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning har gjort bland svenska niondeklassare, visar dock att användandet minskar. Men de som väl provar, måste stoppas i tid.

- Få i gymnasiet söker vård eller behandling för missbruk. Men när de är 20-25, då gör de det. Sällan för själva missbruket, utan för att de inte kan sova, eller är oroliga. Det är ju då man är fast och då är det svårare att göra något åt.

Att ABB:s industrigymnasium plötsligt fick fem elever anmälda har dubbla innebörder, enligt Leif Pettersson.

- Det är ett tecken på att det finns narkotika och det är inte bra. Men samtidigt är det viktigt att det kommer fram och det är bra av skolan att man är uppmärksam på problemen.

KÄLLA: ABB:S INDUSTRIGYMNASIUM ANDREAS EMANUELSSON

Mer läsning

Annons