Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Knarkmanifest hetare än valtalare

Annons

Föräldraföreningen mot narkotika, FMN, i Mora och Orsa höll på måndagskvällen en ljusmanifestation på gågatan för narkotikans offer.

Trots bitande kyla samlades mer folk här än då politiker valtalat på samma plats vid betydligt gynnsammare väderlek.

Birgitta Lundqvist är ordförande i FMN och hon berättade att det är första gången en liknande manifestation ordnas i Mora, men runtom i landet skedde liknande samlingar vid samma tidpunkt.

- Vi skulle helst se att all narkotika och missbruk av alkohol kunde utrotas. Till det behövs dock resurser och lagändringar och det kan vi åstadkomma genom att påverka.

- Om Göran Persson menar allvar med att missbruket ska minskas under mandatperioden, krävs en offensivare narkotikapolitik, framhöll hon i sitt tal och fortsatte:

Även om det gjorts förstärkningar och även om det statliga projektet "Mobilisering mot narkotika" rullar på är polisen fortfarande underbemannad och socialtjänsten inte tillräckligt offensiv och alla skolor är inte narkotikafria.

Birgitta Lundqvist manade alla närvarande att i marschallernas sken skriva sitt namn på de uppropslistor som fanns på plats och som kommer att finnas utlagda i affärerna i Mora och Orsa.

- Namnlistorna kommer vi att ta med oss när vi gör en uppvaktning hos regeringen i vår, förklarade hon.

En av de första att teckna sitt namn på listan var 96-åriga Linnea Eriksson, en av många som anser att samhället spårat ur.

På plats fanns även en socialarbetare som något uppgivet konstaterade att hittills har alla ansträngningar att få bukt med knarkmissbruket misslyckats. Det saknas gehör från ansvarigt håll.

I missbrukets spår följer också de dagliga rapporterna från polisen om senaste dygnets inbrott, stölder och misshandelsfall.

Sådan är världen av idag.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons