Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Knarkkurirer fick fängelse

Annons

De båda Faluborna är knutna till Bandidos X-team, det gäng som strävar efter att dominera narkotikamarknaden i Falun med omnejd.

Den 18 mars i år hyrde de båda männen en bil och åkte till Stockholm över dagen. Väl där gick de en sväng på krogen innan de åkte tillbaka, har de berättat. Men resan tog slut när de kört cirka 500 meter på avtagsvägen mot Vika från länsväg 266, och stannat med släckta lyktor vid en informationsskylt.

Där greps de snart av polisen, som vid det laget hade spaning på bilen. En bit in i terrängen hittades ett halvt kilo amfetamin undangömt, och inuti bilen intresserade sig polisens knarkhund för ett ställe under det främre passagerarsätet.

Inför tingsrätten valde 23-åringen att erkänna att syftet med resan varit att hämta narkotikan. Det var ett uppdrag han skulle utföra, men för vilka och varför vill han inte säga. Det skulle kunna vara "olämpligt", har 23-åringen sagt.

Precis som knarkhunden indikerat hade han placerat påsen med amfetamin under bilens främre passagerarsäte. Men han förnekar att 26-åringen, som under resan suttit i just det passagerarsätet, skulle ha haft någon kännedom om narkotikan.

23-åringen vill över huvud taget inte säga någonting om 26-åringens medverkan. Han vill inte säga ens säga om de är vänner.

26-åringen säger däremot att de är kompisar, och att han följde med som resesällskap till Stockholm. Han hävdar att han inte sett till någon narkotika. När de på väg mot Falun och tog av i Vika, trodde han att de skulle ta en "pisspaus".

Den förklaringen tror inte Falu tingsrätt på. I domen står det att "det måste betraktas som en mycket onödig omväg att köra bortåt en kilometer, fram och tillbaka, på en avtagsväg för att kissa". Tingsrätten menar att det är tydligt att 23-åringen försökt skydda 26-åringen. 26-åringen har varit med under hela färden, och suttit i sätet varifrån ett halvt kilo amfetamin dragits fram för att gömmas under "pisspausen".

"Det har varit fråga om ett sammanhängande förlopp där båda tilltalade har deltagit", skriver tingsrätten i sin dom, och ger båda fängelse i tre år och sex månader.

Förutom det grova narkotikabrottet döms de för ytterligare två narkotikabrott vardera, då man i deras bostäder hittade mindre mängder narkotika. 26-åringen döms även för dopningsbrott. I 23-åringens bostad hittades en dator som stulits från Haraldsboskolan, men han hävdar att det inte är hans och åtalspunkten häleri lades därför ner.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons