Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Knarket ökar bland unga

Annons

Hasch, amfetamin, ecstasy och bensokainpreparat som rohypnol, valium och stesolid är droger som blir allt mer populära bland ungdomar.

De senaste två åren har polisen i södra Dalarna märkt en markant ökning av droganvändandet i Avesta och Hedemora och den stereotypa bilden av missbrukaren som en gammal a-lagare på en bänk blir allt mer avlägsen.

- Missbruket ökar mest bland 17- till 23-åringar men det finns även de som är mycket yngre som använder droger. De prövar allt ifrån hasch till tabletter och amfetamin.

- Vi har fått indikationer på att drogerna till och med säljs ute på skolorna, säger Lars-Åke Eriksson.

Han berättar att det ofta handlar om enstaka personer, själva i skolåldern, som säljer droger till sina kompisar för att tjäna pengar och i många fall för att finansiera sitt eget missbruk.

Att allt fler testar droger tror Lars-Åke beror på att respekten för vad droger kan orsaka har minskat. Ungdomarna är inte längre lika rädda för att bli beroende och nyfikenheten tar över.

- De tror att det inte händer dem själva och det är samma sak med föräldrarna. De tror inte att deras egna barn kan bli missbrukare. Men man behöver inte komma från missbrukarmiljö för att själv hamna i ett beroende, säger Lars-Åke Eriksson.

I Säter kan polisen än så länge inte säga att de märkt av någon markant ökning av drogmissbruket bland unga.

Stefan Wihlborg, chef över länsnarkotikaroteln menar att det inte finns någon bra metod för att mäta hur mycket droganvändningen ökat.

- Den drogliberala inställningen har ökat i landet de senaste åren men jag kan inte uttala mig om att jag ser en direkt ökning i Säterområdet, säger han.

I Avesta och Hedemora uppmanar polisen dock föräldrar att vara uppmärksamma på om deras barn plötsligt ändrar beteende, blir trötta och håglösa, och på vilka kompisar de umgås med.

Misstänker föräldrar att barnen använder droger ska de i första hand kontakta socialtjänsten för att få hjälp.

De kan också vända sig anonymt till polisen med tips om personer som säljer narkotika.

- Det här är föräldrarnas ansvar och de måste vara observanta på sina barn men även lärarna ska hålla koll på sina elever och på vilka som rör sig på skolorna.

FREDRIKA HILLERVIK

Mer läsning

Annons