Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Knarket ett samtal bort

/
  • Säger nej. Jill Olsson och Arvid Sundquist har sett droger på nära håll. – Det finns hur mycket som helst, men vi håller inte på. Foto: Lars Dafgård

Annons

För att livet är trist och för att komma bort från en jobbig vardag. Det är de vanligaste orsakerna till att unga i Hedemora väljer att ta droger enligt elever på Martin Koch-gymnasiet och Vasaskolan i Hedemora.

- Folk tar droger både på fester och på en vanlig tisdag, det är ingen skillnad. Man vill komma bort helt enkelt, säger en tjej som vill vara anonym.

Hasch, marijuana, amfetamin och tabletter är de vanligaste narkotiska preparaten som används. Många blandar med alkohol.

- Jag tror att de flesta börjar med alkohol och sedan går de över till tyngre grejer, säger Linus Anttila, 17 år på Martin Koch-gymnasiet. Han och hans närmaste kompisar har inte provat narkotika och känner sig inte lockade heller.

- Folk blir inte så himla smarta och sociala av droger.

18-åriga Arvid Sundquist har inte heller testat narkotika men han tycker att det är upp till var och en att bestämma om han eller hon vill använda droger.

- Jag vill inte lägga någon värdering i det, det är inte min sak. Han och hans flickvän Jill Olsson anser båda att det är vanligt med narkotika bland unga i Hedemora, hasch och marijuana förekommer mest enligt dem.

- Pengar och kontakter är allt som krävs för att få tag i droger. Och det finns alltid någon som vet någon som har.

Så säger lagen om narkotika:
Svensk lag förbjuder all hantering med narkotika som inte är i medicinskt syfte, alltså framställning, försäljning, överlåtelse, innehav och konsumtion. Brotten delas in i tre kategorier

För ringa narkotikabrott döms den som innehar mindre mängder narkotika för eget bruk eller har konsumerat narkotika. Straffet är från böter till sex månaders fängelse. Polisen har sedan 1 juli 1993 rätt att ta urin- eller blodprov för att fastställa eventuell narkotikakonsumtion.

Den som innehar något större doser eller säljer mindre mängder narkotika döms för narkotikabrott. Straffet kan bli upp till tre års fängelse.

För grovt narkotikabrott döms den som hanterar större mängder narkotika, eller om gärningsmannen visat särskild hänsynslöshet, som att man sålt till barn och ungdomar. Straffsatsen är från två år till tio års fängelse. Vid upprepade särskilt grova narkotikabrott kan straffet förlängas ända upp till 18 års fängelse.

Fakta: RNS

Mer läsning

Annons