Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Knarkdomar skärptes rejält

Annons

Hösten 2002 köpte två av huvudmännen i knarkhärvan, en 37-årig man från Rättvik och dennes 33 årige kumpan från samma ort, totalt 1,3 kilo amfetamin i Jönköping.

I april i år var allt klart för att sälja 352 gram av partiet för 34 000 kronor till en 26-årig man från Umeå.

Umeåbon kom till Rättvik, där affären skulle göras upp. En 23-åring man från Stockholm förmedlade kontakten. Knarkpartiet förvarades hos en 32-årig Rättvikskvinna.

Men narkotikapolisen var gruppen på spåren. Tack vare bland annat telefonavlyssning och spaning kunde de slå till mot gruppen utanför Rättvikskvinnans bostad den 15 april.

I juni dömde Mora tingsrätt gruppen för narkotikabrott till mellan ett och tre års fängelse. Åklagarens yrkande på grovt narkotikabrott negligerades av rätten. Såväl åklagare som advokater överklagade domen till Svea hovrätt.

I går kom domen från Svea hovrätt - och straffen skärptes rejält. Gruppen döms för grovt narkotikabrott, vilket ger de tre huvudpersonerna från Rättvik fem års fängelse.

Umeåbon döms till tre års fängelse. 23-åringen från Stockholm döms till tre år och sex månaders fängelse. Rättvikskvinnan fick den största straffhöjningen. Hennes straff höjs från ett till fem års fängelse.

- Detta var en rejäl skärpning. Vi hade i värsta fall räknat med något enda år extra. Jag är chockad. Jag har ännu inte talat med min klient. Jag ska göra det och sedan överlägga med de andra advokterna, säger advokat Anders Karls som företrätt 37-åringen.

- Det enda vi skulle kunna göra är att begära prövningstillstånd vid Högsta domstolen. Men det är osäkert om de skulle ta upp målet. Detta var en rejäl släng, säger Anders Karls.

I domarna ingår även brott mot vapenlagen, sedan polisen hittat ett avsågat hagelgevär, en pistol och en stor mängd ammunition vid husrannsakan hos de dömda. Förutom amfetaminet hittade polisen även annan narkotika som de inblandade haft för eget bruk.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons