Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Knark sätter turbo på brottsligheten

Annons

Statsminister Göran Persson yttrade i sammanhanget något i stil med att nu skulle det bli svårare att börja knarka och lättare att sluta.

Björn Fries började som narkotikasamordnare för knappt två år sedan med stora förväntningar på sig. Han hade, och har, en stabil grund att stå på: En restriktiv narkotikapolitik, som varit förhållandevis framgångsrik, samt ett massivt folkligt stöd för att forma åtgärder och insatser utifrån denna politik.

Vad har då hänt? Ett förslag som möjliggör en utökning av sprututbytesprogrammet har presenterats. Effekten av sprutbyten är väl antagligen försumbar på narkotikamarknaden. I värsta fall kanske den underlättar ett fortsatt missbruk. "Här får du en spruta - så att du kan sluta" är en slogan som på ett bra sätt beskriver orimligheten i sprutbyten som narkotikapolitisk åtgärd. Dessutom är det omoraliskt att, i ett fattigt landsting som vårt, använda skattepengar till att förse missbrukare med gratisverktyg!

I sanningens namn ska sägas att en rad intressanta narkotikaprojekt och en del forskning har stöttats ekonomiskt av Björn Fries myndighet "Mobilisering mot narkotika".

Under våren har man storsatsat på en klämmig och kostsam informationskampanj med banderoller, t-shirts, jippon och reklam propagerat mot narkotikan. "Knark är bajs!" är ett budskap, "Polisen kan inte ta mig", "Oj, vad jag ska hångla" och "Fred på jorden" är andra budskap. Man tar sig för pannan! Vad är detta? Ett statsfinansierat skämt? Eller ett av skattemedel finansierat utslag av folkförakt?

I en intervju i SvD den 25 mars förklarar Björn Fries tankarna bakom kampanjen: Det räcker inte längre med "den gamla" sortens avskräckande propaganda mot knarket. Nu ska vi inte vara "förmyndare" utan i stället tala med ungdomarna på ungdomarnas språk. Det verkar alltså som om kampanjen är allvarligt menad!

Numera finns en hel del forskning som fastslår att information i syfte att förändra attityder, är tämligen meningslös.

I Ludvika har vi till exempel utifrån denna kunskap tonat ner informationen på skolorna och i stället betonat upptäckt, tidigt ingripande och kraftfull reaktion som verkningsfulla insatser mot ett begynnande missbruk.

Information, oavsett hur den utformas, utgör definitivt inte grunden i en framgångsrik strategi mot narkotikan. Information är näst intill meningslös och därtill kan kostnaderna för en tandlös narkotikapolitik komma att ruinera kommunerna i en framtid. Vårdkostnaderna hotar att bli en gökunge i det kommunala boet.

En verkningsfull politik måste i stället koncentreras på det förebyggande arbete och de tidiga insatser som ryms i hålet mellan "information" och "vård".

Den viktigaste enskilda åtgärden för en framgångsrik narkotikapolitik är att återskapa en polis värd namnet. Polisens uppgift är att störa, skrämma och oroa på gatunivå samt att i sista hand plocka missbrukarna av banan.

Samtidigt verkar det inte finnas någon politisk vilja till förändring. Och ändå vet man att en stor del av den brottslighet som polisen jobbar med är just narkotikarelaterad. Narkotikan sätter turbo på brottsligheten.

Vi måste gå på flera ben. Socialtjänstens insatser är viktiga, både för att ingripa tidigt mot knarktestande ungdomar och för att arrangera vård och behandling.

På detta sätt kan man fortsätta att räkna upp satsningar, åtgärder och insatser som lägger grunden för en framgångsrik narkotikapolitik.

Men väldigt långt ner på önskelistan kommer t-shirts med pinsamma budskap!

LEIF PETTERSSON

Mer läsning

Annons