Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Knark allt vanligare bland ungdomar"

Annons

Användandet av narkotika bland unga ökar i Dalarna. Det anser nio av de elva socialarbetare i länet som svarat på frågor i en undersökning som Polisförbundet gjort.

Undersökningen bygger på telefonintervjuer med socialarbetare i 206 av landets 290 kommuner. Enligt rapporten, som presenterades i går, bedömer 71 procent av socialarbetarna att mängden tillgänglig narkotika i deras kommun har ökat de senaste tre åren.

I Dalarna svarade tio av elva socialarbetare, det vill säga 91 procent att man upplevde att tillgängligheten har ökat, medan en person svarade "vet ej". Ingen trodde att tillgängligheten var oförändrad eller hade minskat.

På frågan om användandet bland unga har ökat svarade 69 procent ja, medan motsvarande siffra för Dalarna är 82 procent, alltså nio av de elva socialarbetarna som svarat på frågorna.

Anledningarna till den ökade användningen de ser, tros vara större tillgänglighet, sänkta priser på narkotika och en mer liberal syn på droganvändande. Även nedskärningar, till exempel inom polisen, anges som avgörande faktorer.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons