Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Knapp majoritet ger stöd till Tre Toppar

Annons

Idre Fjäll slutspurtar nu med information inför inlämnandet av ansökan om tillåtlighet av projektet Tre Toppar. Ett led på den vägen var en undersökning av Särna- och Idrebornas inställning till projektet Tre Toppar.

- Undersökningen genomförde i februari då 309 telefonintervjuver med bofasta genomfördes, säger Idre Fjälls vd, Joacim Johansson.

Resultatet visar att 58 procent av de tillfrågade är för projektet. Kanske inte det stora stöd som projketledningen hoppats på.

- Men vi har en majoritet av bygden bakom oss, säger Jocke Johansson.

Det som ger Idre Fjälls ledning råg i ryggen är att det är de yngre som är övervägande positiva.

- Bland invånarna i åldern 45-54 år är nästan åtta av tio positiva till projektet. Det är bland de äldre i gruppen 65-75 år som de negativa åsikterna väger över.

I Idre är befolkningen betydligt mer positiva till projektet. Där är två av tre invånare positiva till projektet medan i Särna är hälften av invånarna positiva. Samtidigt är framförallt Särnaborna missnöjda med att det inte görs något för utvecklingen när det gäller arbetstillfällen och bibehållen service i norra Dalarna.

I samband med informationsmötet i Särna väcktes även frågor om rennäringen.

- Där jobbar vi fortsatt med en dialog med näringen och det är vi som är ansvariga för att hitta en bra lösning, förklarade Joachim Johansson.

- Rennäringsfrågan måste lösas, men det kan också ske efter det att tillåtligheten beviljats. När ett sådant beslut tas kommer en rad detaljfrågor att vara olösta, men för att kunna gå vidare måste vi lösa det frågor som finns, förklarar Jocke Johansson.

Vid mötet förklarade även Jocke Johansson att det inte var aktuellt med att ta vatten ur Foskan. Istället är det Burusjön som ska förse skidåkningen vid Städjan med det vatten som behövs till snökanonanläggningen.

Även en öppning med Fjätervålen om de kommande utbyggnadsplanerna finns. För Fjätervålen handlar det närmast om att få tillstånd till en utbyggnad av det befintliga skidsystemet, även det inne i naturreservatet.

Efter Särna stod Idre på tur och på onsdag kväll var det dags för informationsmöte om Tre Toppar i Älvdalen.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons