Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Knän, höfter - och sväng

Annons

Rummet på Dala dansstudio är stort och svalt. Vi ställer oss på mitten och dansläraren Rickard Gustafsson frågar om jag är nervös.

- Nej, ljuger jag.

Rickard säger att som nybörjare är det viktigaste att kunna räkna till tre och att hålla reda på vänster och höger fot. Han ställer sig bredvid mig och visar grundsteget. Höger fot fram, höger fot bak och sedan ihop med fötterna. Och så var det samma sak med vänster fot.

Jag gör precis som Rickard och tänker att det här går ju riktigt bra. Men efter ett tag ställer han sig mitt emot mig och det är dags att börja dansa på riktigt. Vi fattar tag i varandra och jag försöker trippa fram lite fint till den kubanska musiken. Höger fram och höger bak.

- Du är lite stel. Salsa betyder ju sås och det är precis så du ska vara i kroppen: såsig. Böj på knäna, så gungar du automatiskt mer med höfterna.

- Braaaa, preeeecis så ska du göra, utropar Rickard och tittar på mina böjda knän.

Men jag känner mig som en stel nordbo.

När vi har övat grundstegen ett tag är det dags att avancera. Rickard håller mig om midjan och när han släpper ska jag ska snurra ett varv. Jag snurrar och försöker se avslappnad och exotisk ut.

En två tre och hoppelihopp. Jag faller fram och tillbaka som en liten vante och försöker hänga med så gott det går.

- Men nu fuskar du med snurren: tre steg inte fem, säger Rickard och tittar på mina fötter som gör fel.

Oj, oj oj. jag börjar bli väldigt svettig. Och får blossande kinder.

Hur var det man gjorde nu då? Lugn och fin.

- Håll min hand hårt så känner du min rytm, säger Rickard och spänner ögonen i mig.

-OK, piper jag.

- Salsa är feeling. Slappna av nu.

Rickard är lång och entusiastisk. Dessutom är han väldigt snäll när han säger att jag är duktig fast jag kliver fel.

Sedan tar vi allt från början. Grundstegen och snurren, med tre steg den här gången. Rickard säger att det är bättre att ta små steg när man snurrar. Han observerar mina små hopp och efter ett tag går det riktigt bra.

Vi dansar loss och när musiken tystnar blir jag nästan lite besviken. Salsa är roligt, det gäller bara att ha tålamod i början och våga släppa loss. Nu tränar jag salsa i smyg när ingen ser. Ner med knäna, sväng med höfterna och en, två, tre.

Snart kan jag nog våga mig tillbaka till Dala dansstudio!

Mer läsning

Annons