Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klustervapen fara för 400 miljoner

Annons

Omkring 400 miljoner människor i världen lever och jobbar i områden som i praktiken är minfält. De riskerar dagligen liv och hälsa på grund av klusterbomber enligt en ny rapport.

Organisationen Handicap International skriver att det är känt att över 13|000 civila har dödats eller skadats av klusterbomber på senare år. Av dem som fallit offer för bomberna var 98 procent civila som dödades eller skadades när de återvände till sina hem då läget blivit lugnare eller var upptagna av dagliga ansträngningar för att överleva.

Väpnade konflikter lämnar enligt påtryckningsgruppen efter sig odetonerad ammunition som i praktiken förvandlar 400 miljoner människors livsmiljö i de drabbade länderna till minfält.

Med klusterbomber menas vanligen en raket- eller bombkapsel som exploderar och sedan sprider ut mängder av småbomber över ett stort område. Om de små sprängladdningarna inte exploderar när de tar mark finns det risk för att de fungerar som minor som exploderar flera år efteråt.

Närmare 50 stater samlas till möte i Perus huvudstad Lima den 23_25 maj för att diskutera ett förslag till ett fördrag om förbud mot klustervapen. I februari hölls ett möte i Oslo med deltagare från 46 länder som efterlyste ett internationellt förbud mot tillverkning, användning, förflyttning och lagring av dessa vapen.

De stora tillverkningsländerna _ däribland USA, Kina och Ryssland _ medverkade inte i Oslo. De har tydligt motsatt sig ett allmänt förbud med motiveringen att behöver ha tillgång till klustervapen i försvarssyfte.

Storbritannien blev i mars den mäktigaste militärmakt som förbjudit en variant av vapnen. Den brittiska regeringen lovade att den i fortsättningen endast skulle använda klustervapen med en inbyggd självförstörande mekanism. Frivilligorganisationer som verkar mot minor ansåg emellertid att det beslutet inte var tillräckligt långtgående; de kräver fortfarande ett totalförbud.

Motsvarande kluvenhet finns i en rad länder. Nyligen enades den svenska riksdagens utrikesutskott om att Sverige ska driva på för ett internationellt förbud mot klustervapen. Men strax efteråt förklarade försvarsminister Mikael Odenberg (m) att detta inte kan gälla det svenska klustervapnet bombkapsel 90, för att "den inte lämnar den typ av blindgångare efter sig som riskerar att skada civila och oskyldiga människor". Uttalandet fick omedelbart skarp kritik från organisationer som inte anser att det finns några "pålitliga" klustervapen i det avseendet.

TT

Mer läsning

Annons