Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klubben för rika länder växer

Annons

OECD, den grupp om 30 rika länder som hyllar demokrati och marknadsekonomi, står inför en omfattande utvidgning.

Vid organisationens ministermöte i Paris har beslut fattats om att bjuda in fem nya länder till medlemskapsförhandlingar, enligt uppgifter till TT.

Ryssland, Israel, Estland, Slovenien och Chile ska ha fått sådana inbjudningar. Att de länderna omfattas har också diplomatiska källor uppgett för nyhetsbyrån Reuters. i dag bekräftade ryska utrikesdepartementet det landets inbjudan för Interfax.

Senast OECD utvidgade sin krets var 2000, då Slovakien togs in.

Trycket har på sistone varit starkt att släppa in fler, och 16 länder uppges stå i kö.

För att nya medlemmar ska antas krävs enhällighet mellan de 30 länderna. Den amerikanska ambassadören till OECD, Constance Morella, har tidigare i veckan flaggat för en rysk inbjudan, men samtidigt påpekat att landet har lång väg att gå innan det kan tas in i kretsen.

Vid sidan om beslutet att erbjuda medlemskapsförhandlingar till de fem länderna ska relationerna med Brasilien, Kina, Indien, Indonesien och Sydafrika stärkas, beslutade ministermötet.

För de senare länderna _ växande handelspolitiska makter _ ställs framtida medlemskap i utsikt.

Organisationens generalsekreterare Angel Gurria fick vidare i uppdrag att utreda hur relationerna med andra regioner av "strategiskt intresse" för OECD kan stärkas. Här nämns Sydostasien som särskilt intressant.

Gurria ska nu också arbeta fram villkor och procedurer för de fem länder som ska inleda förhandlingar. OECD:s ministerråd förbehåller sig rätten att avgöra om länderna praktiskt och politiskt är mogna att inleda förhandlingar, skriver OECD i ett pressmeddelande.

TT

Mer läsning

Annons