Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klubbat och klart att spara 75 miljoner

Annons

Det gällde frågan om hur det ska gå till när knä-, hand- och fotoperationer som i dag görs i Avesta, ska flyttas till Falu lasarett. Enligt klinikchefen i Falun finns inte plats för dem i nuvarande lokaler.

Göran Engström (c) och Berndt Ekström (m) utgick därför ifrån att ortopedins flytt från Avesta kräver att det satsas pengar på Falu lasarett:

- Och vad kostar den investeringen? frågade Ekström.

Han fick klara besked från landstingsstyrelsens ordförande Alf Johansson (s).

- Här finns ingen hund begraven! Någon investering i Falun för att klara det här uppdraget är inte aktuell, slog Johansson fast och konstaterade att det nu är verksamhetens sak att klara ut detaljerna om flytten.

S, v, kd, fp och mp hade enats om sparförslaget som slutligen klubbades igenom, efter kompromissande in i det sista.

Företrädare för partierna menade att det var viktigt att ta ansvar för ekonomin, även om det handlade om svåra beslut och poängterade de att man försäkrat sig om att neddragningarna inte skulle äventyra liv och hälsa.

Några såg också stora möjligheter i den nya strukturen.

M och c var med på noterna när de gällde bantningen av vårdplatserna. Men sade nej till stängningar i södra Dalarna.

M ville rädda verksamheten i Avesta och Ludvika genom att höja patientavgifterna med sju miljoner kronor och dra ner landstingets bidrag till bland annat kultur med fem miljoner.

Centern ville se en satsning på att locka patienter från Västmanland till Avesta lasarett.

Det beslutade sparpaketet ska genomföras under tre år.

Förutom stängningarna i Ludvika och Avesta, ska antalet vårdplatser på Falu lasarett minskas med 20-25. Avesta lasarett får 35-40 vårdplatser i stället för dagens 58 och Ludvika från 35-40 platser i stället för dagens 54.

På Erik Norelius (s) och äldreutskottets förslag får landstingsdirektören i uppdrag att följa upp neddragningarna, för att se hur de äldre drabbas.

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons