Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klubbat för lekplats

Annons

För flera år sedan väcktes tanken på att bygga en lekpark i centrala Smedjebacken, av köpmännen i kommunen.

Det hela skulle finansieras med hjälp av medel från de lokala företagen och kommunen i samverkan.

Slutligen har lekparken beslutats byggas i parken mellan centrumhuset och Torggatan.

I ett senare skede ska även Vasatorget byggas om och bilda en enhet tillsammans med lekparken.

I samband med detta kommer en rad åtgärder att göras för att minska biltrafiken i området. Bland annat föreslås övre delen av Vasagatan förbi torget, bli enkelriktad för trafik från miljögatan.

- På det viset räknar vi med att det blir mindre genomfartstrafik, säger stadsarkitekten Sven Andersson.

Han betonar dock att när det gäller torget finns det ingen fastlagd plan för hur den ska utformas. Klart är dock att torget även i fortsättningen ska ha en öppen utformning för att kunna användas till så mycket som möjligt.

- Det är viktigt att få ett levande torg där det finns så mycket aktiviteter som möjligt, betonar Sven Andersson.

Tanken är att byggnadsnämnden ska ta fram ett förslag i form av teckningar och eventuellt en modell, som kan ställas ut på exempelvis biblioteket.

- På det viset hoppas vi på att allmänheten ska vara med och bidraga till den slutgiltiga utformningen, säger Sven Andersson.

Första steget är dock att bygga en lekpark och till den finns det i dag 600 000 kronor avsatta. Pengarna kommer från kommunen, Barkenföretagen, Lions, Norrbärke sparbank och ytterligare en rad olika intressenter och företag.

- Jag skulle tror att det är över 25 företag som bidragit med pengar till projektet, säger Auvo Joensuu, köpmannarepresentant i Barkenföretagen.

Lekplatsen kommer att byggas i området mellan centrumhuset och Torggatan och kommer att ha en lägre nivå än vägen. Mot Torggatan blir det en mur och mellan den och gatan sätts ett staket upp och träd kommer att planteras efter gatan. Allt för att få en säkerhetszon mellan gatan och lekparken.

I lekparken planeras för en rad olika lekredskap, bland annat en klätterborg och rutchkanor. Det finns även en tanke på att bygga en boulebana.

- På det viset skulle vi få både barn och äldre att lockas till parken, säger Auvo Joensuu.

För Barkenföretagen handlar det inte bara om att skapa en lekplats för barn, det finns en allvarligare tanke med i det hela.

- För oss handlar det om att göra Smedjebacken attraktivare och på det viset få folk att stanna kvar hemma och göra sina inköp och därmed motverka handelsunderskottet, säger Elise Sandberg, ordförande i Barkenföretagen.

Det andra tunga skälet är att inom kort kommer det att bli arbetskraftsbrist i Smedjebacken och i det läget måste det vara attraktivt att flytta till Smedjebacken.

- Valet kan stå mellan två orter och då kan en fin lekpark för barnen fälla avgörandet, summerar Sandberg.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons