Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klottrarna avslöjade sig själva

Annons

Food, Slin, Think och Laiv. Orden har målats på många husväggar i Falun. De fyra Faluungdomarna, två 16-åringar och två 17-åringar, har mellan oktober förra året och maj i år klottrat på sammanlagt 38 ställen.

Deras tags, det vill säga de personliga symboler och ord de brukar måla, har förekommit flitigt på bland annat husväggar, skyltfönster, busskurer och elskåp. Vid ett tillfälle gjorde de misstaget att fastna på film, då en övervakningskamera hade dem under uppsikt.

Detta och andra indikationer gjorde att polisen kunde rikta sina misstankar mot de fyra, som till en början nekade till brott. Men efter ett tag valde samtliga att erkänna.

Vid husrannsakan i ungdomarnas bostäder hittade polisen skisser på deras tags. Man hittade även en del foton på killarna när de målar på klotterplank.

De tags de målat på beslagtagna skissblock och foton stämmer överens med de tags man sett på ett stort antal fastigheter i Falun.

På några av ställena har man också klottrat 3e och WHNN.

I polisförhör föklarar en av killarna att beteckningarna är så kallade crew-tags. Man kan som klottrare tillhöra flera crews, och ibland lägger man till en crew-tag till sin personliga tag. En personlig tag är starkt förknippad med den personen som hittat på den. Om man "drar" någon annans tag gör man det på uppdrag av den personen, menar killen.

- En graffare vill synas och gör det genom att måla. Inom hiphopkulturen håller man på och utmanar varandra i att synas mest och göra flest och snyggast målningar, säger en av killarna till polisen.

Två av ungdomarna är nu åtalade för grov skadegörelse, då åklagaren anser att deras brottslighet varit systematisk och omfattande och avsett betydande värden. De två andra åtalas för skadegörelse av normalgraden.

Bland de drabbade fastigheterna finns bland andra Britsarvsskolan, Östra skolan, Norslunds vårdcentral, bostadsrättsföreningen Trekanten och Röda korset. Saneringen av klottret har kostat långt över 100 000 kronor.

Polisen har i samband med utredningen bland annat beslagtagit 17 färgburkar och nio sprayburkar.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons