Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klottrandet går i vågor

Annons

- Det är svårt att få fast klottrare i dag, säger han.

Garageväggarna under Ica Falan har under helgen täckts av tags i tusch. Det vill säga klottrarnas signaturer. Enligt polisman Kent Olander går klotterbrotten i Falun i vågor:

- Det svänger mycket. Det är lite modesvängningar i det där och det går tydligt att se när en grupp har blivit aktiv och när de sedan lägger av, säger han.

Ett exempel är enligt Kent Olander Slätta, där nyligen ett stort brottsförebyggande arbete avslutades. Tidigare har man haft stora problem med klotter i området, men under sommaren när projektet bedrevs som mest aktivt minskade klottrandet drastiskt, för att nu i december återigen öka.

Att få fast klottrare är svårt. Polisen dokumenterar grafitti, och jämför olika tags och målningar för att hitta likheter:

- Om de är lika går det ju att utgå från att de är samma person som har gjort dem. Vi kan se mönster, men vad det sedan har för bevisvärde är svårt att avgöra... Vi måste se dem stå och spraya för att kunna bevisa brottet.

I veckan presenterade regeringen ett lagförslag för den socialdemokratiska riksdagsgruppen som innehåller flera skärpningar för klottrare. Bland annat att polisen ska få möjlighet att kroppsvisitera misstänkta klottrare för att kunna förebygga brott:

- Det underlättar säkert för polisen i storstäderna. I Stockholm till exempel arbetar klottrarna mer organiserat i grupper på kanske fyra personer, där en klottrar, en håller burkarna och två står på vakt.

Enligt förslaget kan också maxstraffet för skadegörelse komma att höjas från sex månader till ett år.

- Förhoppningsvis fungerar det avskräckande. Dessutom är det ju en markör från samhällets sida att vi inte accepterar sådana här saker.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons