Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klorerat - nej tack

Annons

Vilken präktig missbedömning tekniska kontoret i Ludvika gjort när de trodde att Spendrups ville använda vattnet från Ludvika i sin dryckesproduktion.

Kommunen har röjt en lång gata i skogen från Östansbo via Klenshyttan till Grängesberg och tekniska kontoret har fått igenom en 40 miljonersinvestering i budgeten.

VA-chefen Tommy Brolin vill avvakta med en kommentar tills han fått höra vad Spendrups ledning via vice vd Gunnar Svensson sagt till kommunalrådet Maria Pettersson (s).

- Spendrups säger, och har länge sagt att de vill ha en egen källa. Jag förstår Spendrups, en egen källa blir allt viktigare i bryggeribranschen inte bara i Sverige utan i hela Europa.

-Deras nya källa ska bli deras varumärke och de har en lösning på gång. Egen källa är det som Spendrups ska vinna på, säger kommunalrådet Maria Pettersson (s).

- Vi får ta ett steg tillbaka och tappar tempo. Det är en kalldusch då vi trodde att vi skulle lösa Spendrups vattenbehov från Östansbo. Men Klenshyttan behöver kommunalt vatten och Grängesberg en reservvattentäkt.

-Det räcker om vi kanske kan ta reservvatten från Norra Hörken.

-Men jag hoppas att vi kan nå ett avtal med Spendrups där vi kan leverera bryggeriets behov av övrigt vatten. Spendrups behöver mycket vatten och bara en fjärdedel av deras vatten går till tillverkningen av dricka. Övriga tre fjärdedelar kanske vi kan få leverera från Östansbo.

-Det kommunala vattnet duger bra till disk och spol, bedömer Maria Pettersson.

Om nu inte Spendrups vill använda vattnet från Östansbo i sina drycker, ska Ludvikaborna då vara oroliga för sitt kranvatten?

- Absolut inte, vi har ett bra vatten. Det är gott och det ska vi vara rädda om, säger Pettersson.

Gunnar Svensson, vice vd i Spendrups vill inte prata högt om bryggeriets nya källa ännu.

- Vi ska borra, men mer vill jag inte säga, säger Gunnar Svensson.

Kommunen klorerar och renar sitt vatten har det haft betydelse?

- Vi vill ha ett opåverkat vatten. Vi vill också säkerställa vår egen vattenförsörjning. Det blir en stor trygghet för oss med ett eget vatten under vår kontroll.

-Det är en nödvändighet om man ska vara bryggare, säger Gunnar Svensson.

- Vi kommer troligtvis att skilja på produktvatten och processvatten.

-Vi jobbar för att lösa detta snarast, säger Svensson som tycker att dialogen med kommunalrådet var bra.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons