Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klokt av landstinget att stödja kulturen

Annons

Jag är studierektor för läkarna under utbildning vid Falu lasarett. Jag intervjuar varje år ett femtiotal sökande till utbildningsplatserna i Falun-Borlänge, och har sålunda en god inblick i vad som gör att läkare söker sig till Falun - och vad som gör att de stannar.

Det finns många skäl, men viktigt är att det finns ett kulturutbud i staden och bygden. Med det menas körer, musikevenemang och teater. En stad utan ett kulturutbud och utan ett utbud av natur och sportmöjligheter skulle ha svårt att attrahera läkare.

Den stora majoriteten, mer än 90 procent, av läkarna i Falun-Borlänge är inte uppvuxna här! De har flyttat hit för att de tror sig kunna trivas och stannar för att de finner att de gör det. Bygden har så mycket att erbjuda i livskvalité. Men de kan också välja att inte komma - eller flytta härifrån - om de inte trivs. De måste se en fördel med att välja Falun-Borlänge.

Livet är dessutom mer än sjukvård för alla oss som bor här! Kultur och sport är viktiga delar för de flesta människors trivsel. Men de sektorerna klarar sig sällan utan offentliga bidrag.

Om landstinget eller kommunen ska stödja dem är inte särskilt viktigt, någonstans måste stödet komma ifrån.

Någon ger bidrag till alla våra körer, till amatörteater, till idrottsföreningar och studiecirklar.

Mängder med människor jobbar ideellt i dessa grupper, varför små summor pengar bidrar till ett rikt utbud av möjligheter.

Många ges möjlighet till ett bättre liv, oavsett om det är att spela fotboll eller teater, sjunga eller måla kurbits.

Andra kan njuta av vad de åstadkommer. Det är väl använda pengar - och småsummor jämfört med vad sjukvården drar!

Om landstinget slutade stödja Dalateatern, torde det betyda att den fick läggas ner.

En viktig del av kulturlivet går i graven. Den som vill slå vakt om en kompetent sjukvård och en god livskvalité för alla som bor i bygden, måste inse värdet av ett kultur- och fritidsutbud.

Gunnarssons förslag leder till att vi vare sig skulle få bra sjukvård eller kulturutbud.

Landstinget gör klokt i att fortsätta stödja kulturen!

URBAN WALDENSTRÖM

Mer läsning

Annons