Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klockar-Per satsar på nya projekt

Annons

Även om Klockar-Per och hans fru Inger numera lämnat över hotelldriften till 33-årige sonen Anders, är Per-Erik ingalunda den som lagt av i branschen.

- Vår nya roll är i stället att planera, inreda och förnya, säger han.

Per-Erik engagerade sig i det av föräldrarna Astrid och August Sandberg skapade Klockargården efter genomgånget handelsgymnasium 1965. Då var det hantverk och hemslöjd som gällde och det gick fortfarande att tillverka till vettiga priser, minns han.

- När hantverket stod i blom på 1960-1970-talen hade Klockargården butiker på ett tiotal platser runt om i landet. Sedan kom fastighetsboomen och utvecklingen med varuhus. Vi avvecklade i tid de olika butikerna. Företag som dröjde gick ofta mot konkurs, säger han.

Klockar-Per träffade sin Inger när hon var elev i den vävskola som Klockargården drev åren 1959-1963. När dåvarande föreståndarinnan för gäst-

hemsverksamheten, Helga Nord, med ålderns rätt sedan drog sig tillbaka, tog Inger platsen. Sedan hon och Per blev ensamma ägare till hotellet har de utvecklat det till dagens anläggning med 40 rum, 65 bäddar och 15 helårsanställda. Omsättning i fjol cirka tio miljoner.

- Vi satsar på konst, kultur och hantverk och det tror jag tilltalar många. De andra hotellen satsar på annat. Det innebär mångfald i Tällbergs hotellutbud, säger han.

I den aktuella debatten om Tällberg verkligen är en genuin dalaby eller inte, vill Klockar-Per att byn ska uppfattas som en plats som klarar balansen att vara både turistort och by. Det menar han bevisades nyligen vid det möte som utmynnade i en stark manifestation för bystyrelsen och traditionerna.

- Jag satt som ordförande vid det mötet, säger Per-Erik, som är en genuin föreningsmänniska. I ett 30-tal föreningar har han varit med varav i hälften som ordförande. I exempelvis byorganisationen var han aktiv åren 1965-1975. I kommunstyrelse, turistnämnd med mera var han med 1974-85.

Tio år räcker för hans del för sådana engagemang. Sedan satsar "entreprenören" Per-Erik på nya utmaningar, nya projekt. Ett sådant blev 1983 hotellföreningen Countryside Hotels, bestående av 35 svenska småhotell, som tillkom på hans initiativ. Stiftelsen m/s Gustaf Wasa tillkom också på hans initiativ, likaså Sweref, Sveriges Redareförening för mindre passagerarfartyg.

I fjol engagerade sig jubilaren som ordförande för Himlaspelet. Där kan Klockar-Per, som den visionär och idéspruta han bevisligen är, säkert göra en hel del för att blåsa nytt intresse i spelet.

- I styrelsen där vill vi nu satsa på ett utbud av Himlaspelsaktiviteter året runt som bör kunna öka intresset för spelet. På biljettsidan har vi dessutom börjat samarbeta med Skinnar- och Ingmarsspelen, ett spännande koncept. Under medeltidsmarknaden i Leksand den 24 maj i år ska vi samla gamla Himlaspelsstipendiater 25 år efter det stipendiat infördes, säger han.

Ett av Per-Eriks stora intressen är att tillskapa kulturellt intressanta miljöer vid hotellet, både i fråga om tidsenliga byggnader och verksamhet. Här har han redan fått till en smedja med regelbunden verksamhet. En butik i gammal lanthandelsstil och med ett spännande varusortiment som bör passa dagens turister, är senaste tillskottet.

- Min hobby nu är att hitta gamla prylar som passar in där, säger han.

Sin 60-årsdag passar Klockar-Per på att fira i samband med att hotell-ägarna i Tällberg gör en studieresa till norska Röros.

- Där ska vi bland annat studera deras "Storstuggu" - en något mindre anläggning än den hall vi planerar uppföra någonstans i Tällberg och som måste kunna ta emot 400-500 personer. En sak vi är överens om är att den inte får placeras så att den stör utsikten. Den är vi väldigt rädda om, förklarar jubilaren.

NILS GUNNAR STORERKERS

Mer läsning

Annons