Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klockan klämtar för ABB

Annons

Av de 13 fabriker som ligger sämst till är fyra gamla Aseafabriker. ABB i Ludvika och Västerås har fått två dödsskallar och pekas ut som företag som är nedläggningshotade på sikt.

Affärsvärden skriver:

"Företagsledningar som planerar att lägga ned en fabrik lär i det längsta vilja undvika massmedial publicitet. Utomstående bedömare får i stället läsa mellan raderna", skriver tidningen och publicerar en sex-punkters checklista som tidningen använt när de fört upp ABB i Västerås och Ludvika som hotade på sikt.

Det är ABB:s koncernchef, Jürgen Dormanns ord i sitt veckobrev som Nya Ludvika Tidning avslöjade i vintras som Metallfacken i Ludvika och Västerås tolkat, som bidragit till två dödskallar samt ABB-koncernens ständiga omstruktureringar.

Metallordföranden i Västerås Stig Stolpe citeras: "Sverigeledningen har sagt att det inte är något akut. Jag tror att man börjar med att bygga upp nya fabriker i lågkostnadsländer och sedan tittar på vilka som är lönsammast, säger Stig Stolpe, ordförande i verkstadsklubben på ABB i Västerås."

ABB:s presschef Per Lennart Berg finner inget nytt i Affärsvärlden.

- Ludvika Tidning har skrivit om det mesta. Det finns inga direkta flyttplaner.

- Vi har redan gjort en hel del åtgärder och våra svenska enheter är konkurrenskraftig. Att vi är lönsamma är bästa garanten för fortsatt verksamhet, säger Per Lennart Berg som påminner om att ABB:s chef för Power Technologies Peter Smits sagt att ABB:s Asiensatsningar också ökar möjligheterna att sälja komponenter från Ludvika och Grängesberg till Asienfabrikerna.

Affärsvärlden uppmärksammar också den gamla Aseafabriken Demag Delavals turbinfabrik i Finspång/Ludvika men där ger Siemens talesman klart besked, Finspång omfattas inte av Siemens flyttplaner österut.

Däremot gavs i går besked om att Siemens stänger turbinskovelfabriken i Ludvika.

Affärsvärlden dödskallemärker ytterligare 33 anläggningar - en dödskalle för att neddragningar är på gång eller genomförda. Ingen av dessa finns i Dalarna.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons