Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klimatsnäll bilist riskerar hälsan

Annons

Att köra bil med luftkonditionering drar mer bensin. Å andra sidan samlas det lätt bakterier och mögel i en avstängd anläggning. Klimathot ställs mot hälsa och komfort i råden till bilister.

Luktar det våt hund eller gammalt surt kylskåp ur bilens luftkonditionering är det ett säkert tecken på att bakterier och mögel börjat frodas bakom reglagen. En hälsofälla som kan lösa ut allergier eller till och med astma, varnar Danmarks astma- och allergiförbund.

Använd bilens klimatanläggning _ och gör det ofta, råder förbundet.

Skälet är att bakterier och mikroorganismer annars kan frodas i den fuktiga miljön och följa med luftströmmen in i kupén. Framförallt barn riskerar då att få allergiska reaktioner.

Hos air condition-tillverkaren Waeco säger produktchefen Anders Hedberg att klimatanläggning helt klart måste hållas i gång.

Konsumentverket i Sverige och intresseorganisationen Gröna bilister tycker i stället att bilens luftkonditionering ska användas sparsamt och gärna stängas av på långresor eftersom bränsleförbrukningen ökar med upp till 10 procent. Något som känns i bilistens plånbok och dessutom ökar de miljöfarliga utsläppen.

Om det är dags att ändra Konsumentverkets bilråd vet han inte, men kanske är det dags för några tillägg.

Volvos rekommendation är att alltid ha klimatanläggningen på, för bästa komfort. Saab hälsar att kunden själv får välja, men kanske ska man inte köra anläggningen på alltför låg temperatur om man vill skona luftrören.

TT

Mer läsning

Annons