Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klimatskatten är inte långt borta

Annons

Polarisar smälter, glaciärer smälter, det är bara jämmer och elände. Människan står inför sin utplåning om inget görs. Växthuseffekten beror på utsläpp av koldioxid och det finns ingen hejd på domedagsutsagorna. Alla ropar i kör på åtgärder.

Vad är sanning och vad är antaganden om orsakerna till klimatförändringen? Kan det vara så att de ytterligheter vi kan se i klimatet ryms i den naturliga klimatcykeln?

Man kan slå fast att ingen vet hur långa våra klimatcyckler är, om de är 50 år eller 500 år eller 5 000 år eller 50 000 år. Det enda vi vet är att ingen vet. Det har alltid funnits ytterligheter i klimatet. Hela civilisationer har blivit utplånade av exempelvis långvarig torka.

I södra Sverige kunde man på bronsåldern odla vindruvor. 1200-talet var en pina med regn, kyla och översvämningar. För 13 000 år sedan var hela Skandinavien täckt av ett kilometertjockt istäcke. Här kan vi verkligen tala om klimatförändring.

Om polarisarna smälter måste rimligen havsnivån stiga. Mig veterligt har den inte stigit en millimeter. Påståendet att isarna smälter är säkert en riktig observation, men visar inte på stadigvarande klimatförändring.

Var finns för övrigt alla klimatforskare som anser talet om klimatförändring obevisat. Varför är de tysta? Märkligt, med tanke på att de tidigare aktivt avisat hotet om klimatförändring.

På 70-talet var alla forskare överens om att vi gick en ny istid till mötes "ropen skalla istid till alla" lät det då. Även så sent som för tio år sedan framfördes istidsteorin.

Läste en artikel där klimatforskarna kört 19 olika klimatmodeller i superdatorer för att bekräfta klimatförändringarna. Dessa klimatmodeller måste vara världens dyraste dataspel.

Att utifrån datamodeller förutsäga någonting så komplext som klimatet är enligt min åsikt icke möjligt. Först borde man få datamodellerna att kunna tala om vilket väder vi får i morgon.

Enligt NE finns det ett antal parametrar som avgör klimatet, och där mänsklig påverkan knappast är möjlig. Några av dessa är:

1. Förändringar i jordbanans excentricitet, på 110 000 år förändras jordens bana runt solen från ellips till nästan cirkulär.

2. Förändringar i jordaxelns lutning mot jordens banplan, på 40 000 år förändras jordaxeln lutning mellan 22 och 24,5 grader. Om vinkeln vore noll skulle inga årstidväxlingar äga rum.

3. Förändringar i datum för aphelium och perihelium, förändring av avståndet till solen.

4. Vulkanutbrott.

Det mesta i klimatfrågan är antaganden eller kvalificerade gissningar, vetenskapliga bevis saknas vilket borde resultera i en viss eftertanke. I gör gällande att det kommer att kosta pengar att rädda vår planet.

Jag tror att en klimatskatt inte är långt borta. Naturligtvis kommer den bara att tas ut av svenska skattebetalare, eftersom de är vana att subventionera både det ena och det andra utan att bli tillfrågade.

KJELL G FORSLUND

Mer läsning

Annons