Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klenoder plockades fram ur gömmor

Annons

Ett av evenemangen på Daldansens invigningskväll, var värdering av gamla klenoder utförd av Jörgen Martinsson från det populära tv-programmet Antikrundan.

Södran fick en pratstund med honom innan han äntrade Daldansscenen för att undersöka vad Hedemoraborna gömmer i skåp och lådor.

- Det är kul att komma hit, säger han. Jag har varit i Hedemora tidigare och vet att det är en fin liten stad.

Till vardags arbetar Jörgen Martinsson som värderingsman i Stockholm, men trivs med att åka på uppdrag ute i landet.

- Dalarna är något av föregångare vad gäller intresse för hembygd och antikviteter. Det går tillbaka ända till Zorns tid.

Intresset verkar dock växa i hela landet. Antikrundan har sänts i 15 år och tittarsiffrorna ökar fortfarande. För närvarande ligger de på 2,4 miljoner, berättar Jörgen Martinsson.

- Jag tror tv kan vara till stor nytta när det gäller att få de yngre intresserade av vårt kulturarv, säger han, innan han skyndar bort för att hämta sitt förstoringsglas. Ett numera nödvändigt hjälpmedel i arbetet.

- Förr skrattade jag lite åt värderingsmän som använde förstoringsglas. Men inte bara antikviteter blir äldre.

På scen får Jörgen Martinsson undersöka allt från allmogekonst, till en ungefär sekelgammal densimeter - en tingest som användes till att mäta styrkan hos brännvin.

Eva Cromsjö från Stora Skedvi har tagit med sig en Albin Amelin-akvarell från 1944, som Jörgen Martinsson bedömer är värd runt 8 000 kronor.

- Den har min pappa köpt en gång i tiden, berättar Eva Cromsjö. Men mamma tyckte att den var så ful så den fick hänga i källaren i mitt barndomshem.

TOMMY HARNESK

Mer läsning

Annons