Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klättring i kyrktornet inget brott

Annons

Åklagaren ansåg att det inte var ett brott att klättra upp på tornet och att det inte kunde bevisas att det var de två som förstört korset. Därför lade han ned förundersökningen.

Det var en ljus natt i juni förra året som personal vid servicehuset Tallbacken såg, och fotograferade, två personer på byggnadsställningar vid kyrkans kors.

När de så småningom började klättra ned åkte två av hemtjänstpersonalen till kyrkan och ringde samtidigt polisen, som skickade folk från Mora.

När pojkarna såg att en bil stod parkerad nedanför kyrkan och att någon fotograferade dem, försökte de först gömma sig. När polisen anlände, sprang pojkarna ned och hoppade den sista biten till marken och försvann springande mot naturbruksgymnasiet, vars elever hade haft avslutningsfest kvällen innan.

Med hjälp av bilderna kunde de två identifieras och de erkände ganska snart att de varit uppe i tornet.

I förhören berättade båda att de visst klättrat upp, det var en ingivelse de fick eftersom de var lite berusade.

Men båda nekade till att de varit upp ända till korset, trots att de blivit fotograferade där.

En av dem sade till och med i förhöret att han var höjdrädd och inte hade vågat klättra ända upp till korset, utan stannat vid urtavlorna.

Båda förnekade bestämt att de skulle ha varit vid korset och därmed också att de hade ristat in hakkors och annat där. De var nu misstänkta för två brott; olaga intrång, eftersom de gått in på arbetsplatsen och skadegörelse av korset.

Nu har åklagare Niclas Eltenius beslutat lägga ned förundersökningen. När det gällde olaga intrång var motiveringen att "brott föreligger inte". När det gäller skadegörelsen var motiveringen "brott kan inte styrkas".

- Kyrkan och kyrkogården är normalt tillgänglig för alla. Det fanns ingen skylt eller avspärrning som sa att det var förbjudet område, och eftersom pojkarna säger sig inte ha förstått att det var olagligt så är det inget brott.

- Skadegörelsen på korset nekar båda till. Vi har inget vittne som kan säga att skadorna inte fanns där till exempel kvällen innan de upptäcktes. Därför ansåg jag att brott inte kunde styrkas i den delen.

- Jag tycker personligen mycket illa om skadegörelsen. Men jag anser att det är bra att vi har ett rättssystem som kräver bevis.

- Rättssystemet kräver att det ska vara ställt utom rimligt tvivel för att man ska kunna fälla. Om det är sannolikt att det kan ha gått till på annat sätt, ska man hellre fria än fälla, säger åklagaren Niclas Eltenius.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons