Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klättrare vid falkboet

Annons

För fyra år sedan greps två män sedan de överträtt avspärrningarna och klättrat ned mot falkboet i rasbranten vid Djurmo klack.

Falkarna utsattes för en mycket kraftig störning, men fullföljde häckningen och fick ut tre ungar, som av tidningens läsare döptes till Britta, Bror och Lasse - efter ornitologerna Britta och Bror Wallbom samt Lasse Nilsson, ansvarig för pilgrimsprojektet.

Det var för övrigt det årets enda framgångsrika häckning av pilgrimsfalk i Mellansverige.

De båda klättrarna dömdes senare till femsiffriga bötesbelopp.

De senaste åren har häckningarna misslyckats och år 2002 försvann falkäggen spårlöst.

Nu har klättringsförbudet i Djurmo klack åter överträtts.

Sent på torsdagskvällen, i skymningen, upptäckte några fågelvänner att två klättringsutrustade personer tog sig upp på berget och med hjälp av rep firade sig ned mot falkarnas häckningsplatå.

En falk anlände till Djurmo före påskhelgen och var under torsdagskvällen mycket upprörd över den närgångna uppvaktningen. Ornitologer betecknar klättringen som en allvarlig störning, som kan äventyra en häckning.

Skogsbilvägen till berget spärrades av och tillkallad polis kunde vid 21.30-tiden stoppa klättrarnas bil när de lämnade berget.

Den sällsynta pilgrimsfalken är världens snabbaste levande varelse, och samlare och falkenerare är beredda att betala skyhöga belopp för ägg eller ungar.

- Vi hoppas att den här överträdelsen av klättringsförbudet berodde på oförstånd, men den kan ändå leda till att boplatsen överges, befarar Conny Trogen.

Såväl han som Lasse Nilsson befann sig på torsdagskvällen vid klacken och de betonar att bevakningen av häckningsplatsen nu kommer att intensifieras.

- Det här är den enda officiella häckningsplatsen för pilgrimsfalk i landet. Den ligger så öppet att häckningar inte kan hemlighållas. Projekt Pilgrimsfalk offentliggjorde häckningsplatsen för att dels få allmänhetens hjälp med bobevakningen, dels kunna sprida kunskap och öka förståelsen för arten, berättar DOF-ordföranden.

Han är mycket besviken över att det nu skett en störning under den tid då falkarna väljer häckningsplats.

- Klättrarna hade antingen struntat i att ta reda på om det råder klättringsförbud eller, ännu allvarligare, struntat i förbudet. Och när de började klättra måste de i vilket fall som helst ha uppmärksammat den upprörda och aggressiva falken, säger han.

Utsikten från Djurmo klack är en attraktion i sig och en falkhäckning skulle göra berget till en av vårens och sommarens stora utflyktsmål i Dalarna. Just utsikten gör att fågelvännerna och myndigheterna ogärna vill spärra av området.

- Så länge besökarna följer bestämmelserna och inte går nära branten eller ner till Uvhålet, utan visar fåglarna hänsyn är det bra att området är välbesökt. Det ger ju faktiskt ett visst skydd för falkarna, säger Conny Trogen och berättar att ornitologerna nu kommer att gå ut med information i skolorna och via anslag även i området, som sedan några år är ett kommunalt naturreservat.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons