Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klassmorfar i farozonen

Annons

Vi lovar, vi går sällan ensamma och uttråkade ute på rasterna. Barn vill träffa vuxna som har tid att prata eller göra något annat. All skolpersonal gör ett fantastiskt jobb, men den slimmade organisationen gör att det kan finnas behov av "vanliga" vuxna personer som "bara finns" tillsammans med barnen.

Klassmorfar och klassmormor är sådana personer. Vi har i dag 49 klassmorfäder och klassmormödrar, som utbildats under 16 veckor, utplacerade på olika skolor i länet. Vi vet och vi känner att vi tillför något positivt i skolan.

Klassmorfar finansieras i dag till största delen av arbetsmarknadsstöd i någon form. De stöden är på väg att minska eller helt försvinna, så risken är uppenbar att klassmorfar och klassmormor, enbart blir en tillfällig aktivitet för arbetslösa.

Ta i stället vara på vår erfarenhet och kompetens. Det måste vara helt fel att slänga60-plussare tillbaka till en arbetslöshet i stället för att uppfylla den viktiga funktionen man har i skolan.

Det sägs att om man satsar på fler vuxna (klassmorfar och klassmormor) i årskurs F - 3, kan man på sikt sänka kostnaderna för barn- och ungdomspsykiatrin, bup.

Tina Jäderbrandt, tillförordnad chef för bup i Dalarna, sade i en intervju i Radio Dalarna den 27 januari, att de redan nu börjar se effekten och säger att ett viktigt skäl till att de hinner göra sitt jobb i dag är att det blivit fler vuxna i skolorna!

Det måste finnas en långsiktig strategi för att säkerställa barns rätt att må bra. Klassmorfar är naturligtvis inte allena saliggörande, men tillsammans med andra långsiktiga satsningar, är vi en tillgång.

Till våra politiker och beslutsfattare: Vi, klassmorfäder och klassmormödrar, skolpersonal samt föräldrar vet att mycket har förbättrats i den sociala miljön på skolan i och med att vi finns där.

Vad tänker ni göra?

Vi har svårt att se meningen med att vi, 60-plussare, tvingas ut i en konkurrenssituation med betydligt yngre medtävlare på arbetsmarknaden, när vi i stället känner att vi nu funnit en plats där vi känner oss nyttiga och gör ett bra jobb. Vi vet att vi behövs där.

Vi kostar i dag ett antal kronor för samhället när vi är på skolan.

Ute på den kalla marknaden kostar vi också ett antal kronor. Vi vet att det är olika plånböcker som används, men ibland tycker vi att man måste se hela kostymen där plånböckerna ligger.

Avslutningsvis uppmanar vi alla föräldrar som mött oss och sett vårt arbete: Stöd oss i vår strävan att få vara kvar med era barn och även i fortsättningen känna oss nyttiga och behövda.

Satsa på barnen, det ger den högsta avkastningen!

SVEN-ERIK BORG

Mer läsning

Annons