Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klasskamp med nerv

Annons

Exakt hur gammal skolkampen är var det ingen som visste.

- Jag har varit här i över 30 år och den fanns innan jag kom hit i alla fall, konstaterar Jan-Olof Hedberg, lärare på Syrholn.

Han har blivit något av synonym med tävlingen som han tidigt kom att engagera sig i. Och det var inte så konstigt. Själv gammal friidrottare - med 100, 200 och 400 meter som specialitet - blev det förstås en hjärtesak att ta sig an dusten mellan skolorna.

I nuläget är det huvudsakligen en kamp mellan Mockfjärds och Syrholns mellanstadieklasser. Men när det började var det som en tämligen hård kamp med Floda och Björbo som kombattanter. Och det var rejäla prestigemöten. De tre bästa per skola valdes ut i de olika grenarna och det kunde bli rejäla skärmytslingar.

- Vi har förstås arbetat under åren för att tona ner den värsta rivaliteten, berättar Jan-Olof Hedberg.

Och nu är det en trivsam tillställning där de flesta deltar helt enkelt för att det är kul. Det är också öppet för alla, inte bara de bästa i klassen.

Men lite av forna tiders nerv kan anas när det drar ihop sig till kurirstafett. Då bildas små klackar som manar fram sina klass- och skolkamrater.

Kampen har som sagt åtskilliga år på nacken och ett stort antal av de föräldrar och andra som kantade tävlingsarenan hade själva en gång kämpat på gräs och löparbanor.

- Jag var själv med och tävlade här som liten, meddelade en halv-veteran med smått nostalgiskt tonfall.

Och att döma av den tävlingslust som las i dagen av årets kull lär nostalgikern få efterföljare även vid sidan av planen. Bygdens barn är helt klart impregnerade av tävlingen och tack och lov finns det ingen anledning att befara att just den här klasskampen tar slut i första taget.

LEIF-UNO BÄCKVALL

Mer läsning

Annons