Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klas tänker "snett" och blir kreativ

Annons

Mindre barn förvånar oss ofta med fullkomligt oväntade uttalanden, slutsatser eller idéer. Än mer förvånande är att de ofta är fullständigt korrekta, nu när vi hör dem. Vi har bara aldrig tänkt på det sättet.

De barnen har ännu inte fostrats till att tänka logiskt, som ju är att tänka som i en kedja med en början och ett slut. Tankarna baseras ofta på erfarenheter, gjorda av oss själva eller av andra, och oftast finns bara ett rätt svar.

Hjärnan är en mycket lat del av oss. Det undermedvetna förenklar så mycket som möjligt.

- Hjärnan fungerar som bäst när den vet exakt vad nästa steg blir, vilket är samma sak som att vara okreativ. Vi får mellan 60 000 och 90 000 tankar per dag, men minst 90 procent av dem har vi tänkt förut och resten har någon annan tänkt, säger Klas Hallberg, som till vardags arbetar på it-konsultfirman Triona.

En lösning kan vara lateralt tänkande, sidleds tänkande, som "gymnastiserar" hjärnan och gör att vi kommer ur de gamla tankefårorna. Här kan det finnas flera rätta svar på en fråga.

Klas ger som exempel när mannen bakom lateralt tänkande, Edward de Bono, för första gången besökte ett oljefält i USA och frågade om man skulle kunna gräva vertikalt efter olja. Det lät först otroligt korkat, men vid närmare fundering insåg man enorma vinster med detta.

Klas har varit intresserad av lateralt tänkande sedan ett seminarium i Falun för ett antal år sedan. Han återgav det han hört för sina arbetskamrater och intresset blev genast mycket stort.

Det han läst och lärt sig efterfrågades av allt fler.

Själv kan han tack vare lateralt tänkande oftare säga nej eftersom han lättare ser svagheter i förslag. Det räcker nämligen inte med att komma på alla dessa nya tankar. De måste också vidareförädlas.

Möten blir ofta effektivare tack vare metoden de sex tänkarhattarna.

- De symboliserar sex fokuseringsområden, där en är kreativitet, en annan är information och fakta, "vad vet vi om detta", känslor och intuition, risker och problem, möjligheter och fördelar och tankeprocessen.

Alla diskuterar alla punkter, vilket tvingar folk att lyssna på varandra och skapar en gemensam grund för fortsatt beslutsfattande.

ULRICA SÖRMAN

Mer läsning

Annons