Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klartecken till forskarbyn

Annons

Sverige är erkänt duktigt i att skydda försvarsanläggningar mot elektromagnetiska pulser. Men nu dras försvarsanslagen kraftigt ned samtidigt som rädslan ökar för att terrorister skaffat sig kunskap att slå ut stora delar av det civila samhället med elektromagnetiska störkällor. Nu vill Sverige genom forskarbyn High Voltage Valley i Ludvika ta en tät-position inom EU för att skydda det civila samhället.

- Här i Ludvika finns en enorm teknisk kompetens på kraftsidan. Det finns mycket pengar att hämta inom EU. I dag har vi diskuterat om vi kan utveckla EU:s säkerhetsforskning här. Konkret har vi börjat att diskutera skydd av järnvägsnät och här har EU avsatt 15 till 25 miljoner euro. Men det kommer mer säk-erketsprojekt på kraftsidan och telesidan, säger kanslirådet Henrik Sjölinder vid justitiedepartementet som lovade hjälpa High Voltage Valley att komma åt EU:s forskningsanslag.

Och iden är ganska ny, det hela kom av att Henrik Sjölinder träffade Samarkands vd Björn Knutsson i Bryssel för något år sedan och då gav det ena det andra. Det är Samarkand som utvecklar forskarbyn.

I går möttes ett 30-tal personer i Ludvika med knytning till High Voltage Valley, Chalmers, Uppsala Universitet, justitiedepartementet, försvarsdepartementet, näringsdepartementet, Vinnova som anslagit den första halva miljonen, Räddningsverket, Krisberedskapsmyndigheten, Försvarets forskningsinstitut, Försvaraets Materielverk, Saab, Vattenfall, Banverket, Svenska Kraftnät, ABB och Bombardier.

Forskningsmässigt kan forskning kring elektronisk terrorism bli lika stor som den kommande kraftforskningen i forskarbyn.

- Inom försvaret har man länge tänkt på att skydda sig mot elektronisk terrorism, det finns skyddstekniker. Det enda civila som är skyddat är flygplan och helikop-trar, allt annat är oskyddat, säger Mats Bäckström, teknisk doktor hos Saab i Linköping och erkänd expert inom området.

- Visst har det funnits ett stort intresse av att skydda det civila samhället, men inga forskningspengar förrän nu. Nu vill vi utveckla skyddssystem och forska kring vad som är mest skyddsvärt.

- Förr diskuterade man skurkstater som sprängde kärnvapen högt upp. Impulsen av ett sådant vapen kan slå ut 70 procent av EU:s alla nät. Numera tror man att terroristgrupper kan utveckla vapen som alstrar kraftiga impulser. Det finns ett känt fall, Moskvas telefonnät slogs ut en hel dag av en puls, men det ryktas om fler fall.

Man gissar att det finns mobila pulsgeneratorer till små som kan gömmas i en portfölj. Storleken avgör hur mycket en terrorist kan slå ut.

Magnus N Olofsson forsk-ningsdirektör i High Voltage Valley konstaterar att det vore en stor konkurrensfördel för svensk industri om man exempelvis kunde göra en HVDC-station eller ett ställverk immunt mot en elektromagnetisk impuls.

- Tänk att kunna använda de laboratorieresurser som finns i Linköping för att kunna testa att vi utvecklat skyddade stationer.

Uppsala Universitets professor Rajeev Thottappillil som är knuten till Ång-strömslaboratoriet och High voltage Valley hoppas att få leda det första forskningsprojektet tillsammans med Banverket.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons