Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klartecken för Wallströms s-uppdrag

Annons

Margot Wallströms post i en arbetsgrupp som ska utveckla socialdemokraternas EU-politik står inte i strid med arbetet som EU-kommissionär, enligt EU-kommissionen.

Socialdemokraternas nya ordförande, Mona Sahlin, sade i sitt invigningstal som partiledare på söndagen att Margot Wallström och förre utrikesministern Jan Eliasson ska ingå i en arbetsgrupp som ska förbereda partiets EU-politik, inför valet till EU-parlamentet 2009 och riksdagsvalet 2010.

Den folkpartistiske riksdagsmannen Carl|B Hamilton hävdar att uppdragen är oförenliga för Wallström.

"Det är oacceptabelt och förbluffande att tro att det så länge Margot Wallström är EU-kommissionär skulle vara acceptabelt att hon samtidigt arbetar för oppositionen i Sverige och emot sittande regering, till exempel inför Europaparlamentsvalet 2009", skriver Hamilton i ett pressmeddelande.

Han kräver att Wallström ska välja mellan att vara partiarbetare och kommissionär.

Också statsminister Fredrik Reinfeldt har satt upp frågetecken för möjligheterna att kombinera de båda uppdragen.

Enligt Wallströms egen talesman har hon ännu inte berättat för sin chef, kommissionens ordförande José Manuel Barroso, om arbetsgruppen. Men hon ska göra det omgående.

Talesmannen, Mikolaj Dowgielewicz, hävdade också han att det inte finns några intressekonflikter.

Wallströms, och Barrosokommissionens, mandat går ut 2009. Eftersom det i Sverige och alla andra medlemsländer är sittande regering som nominerar folk till kommissionärsposterna är det osannolikt att den borgerliga regeringen skulle nominera Wallström för en period till. Särskilt som de borgerliga partierna kritiserat de tidigare s-regeringarna för att de bara nominerat socialdemokrater till EU-kommissionen: först Anita Gradin och sedan Margot Wallström.

TT

Mer läsning

Annons