Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klartecken för samarbete om Lugnet

Annons

Länsrätten har gett klartecken till det gemensamma utvecklingsbolaget mellan Skanska och Falu kommun. Det finns inga lagliga hinder mot samarbetet om Lugnet slog rätten fast i en dom på tisdagen.

- Allt lutade mot det. Jag hade blivit förvånad om det blivit ett annat beslut, säger kommunalrådet Jonny Gahnshag (s).

I maj i år beslutade kommunfullmäktige att kommunen ska starta ett bolag tillsammans med byggföretaget Skanska. Tanken har varit att de tillsammans ska utveckla Lugnet. Samarbetet skulle ske i gemensamma bolaget Lugnet Utveckling AB.

Enligt planerna ska kommunen ha en majoritet av aktierna i bolaget.

En privatperson i Falun har överklagat beslutet i fullmäktige. Han anser att samarbetet strider mot kommunallagen genom att ett enskild näringsidkare gynnas. Av samma skäl tycker han även att det bryter mot EG-rätten. Falubon anser också det blir svårt för kommunen att leva upp till lagen om offentlig upphandling om man binder upp sig mot ett företag.

Kommunen har försvarat sig med att den har rätt att bilda bolag för att bedriva kommunal verksamhet. Den huvudsakliga makten över Lugnetanläggningen kommer att vara kvar hos kommunen eftersom den är äger fastigheterna och har planmonopol.

De kommunala byggnationerna kommer att utsättas för konkurrens lovar kommunen.

Länsrätten ger Falu kommun rätt att bilda bolag med Skanska. Domstolen anser inte att kommunen ger Skanska något olagligt stöd genom att bilda bolag med byggföretaget.

Länsrätten hävdar att samgåendet inte heller betyder att kommunen kommer att bryta mot lagen om offentlig upphandling.

Rätten sammanfattar det hela med att det gemensamma bolaget inte är olagligt i något hänseende utifrån det material som lagts fram.

Delad seger i Falubridge

Resultat: 1) Miro Bakrac/Bert Olsson 37,0, samt Urban Jansson/Lars Ola Thuresson 37,0, 3) Hans Pousette/Gösta Edström 34,9, 4) Lars Björkman/Rolf Westin 29,5, 5) Dan Nordberg/Monica Eriksson 15,3.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons