Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klartecken för friskola

Annons

Under ett par års tid har föräldrar i Skålö arbetat för att starta en friskola i bygden. De har varit i kontakt med Lillemor Gunnarsson som är rektor vid Olympicaskolan i Hedemora.

Tanken har varit att en liknande friskola ska starta i Skålö. Skolan som är inriktad på lek och rörelse har ansökt om att få flytta in i den gamla, tomma byskolan i Skålö och efter en övervägning har nu skolverket givit klartecken.

En ny friskola med elever från förskolan till årskurs sex öppnar i Skålö hösten 2006.

- Det känns jättespännande, säger Lillemor Gunnarsson som i ett inledande skede kommer att vara rektor vid skolan, parallellt med rektorstjänsten i Hedemora.

Men alla är inte nöjda. Vansbro kommun har ställt sig kritisk till etableringen av en ny friskola.

- Problemet är att det redan nu finns så få elever i Vansbro kommun. Vi kommer att tvinga stänga en eller flera kommunala skolor, vilket kommer att bli dyrt för oss som redan nu har det kämpigt med att få ekonomin att gå ihop, säger kommunalråd Gunnar Magnusson.

Enligt Magnusson skulle öppnandet av en ny friskola leda till att kommunen skulle tvingas betala för tomma lokaler där kommunala skolor har lagts ned, samtidigt som man skulle betala skolpeng till alla barn i den nyöppnade skolan.

Lillemor Gunnarsson tror däremot att etableringen av en ny skola är positiv för kommunen.

- Intresset för friskolor har ju exploderat de senaste åren. Jag tror att det beror på att människor vill vara fria att välja skolform för sina barn. Sedan tror jag att de kommunala skolorna kan bli ännu bättre när konkurrensen ökar, säger hon.

Lillemor Gunnarsson hoppas på att Olympicaskolan ska få flytta in i den gamla tomma, skolan i Skålö, men hur kommunen ställer sig till den förfrågan är dock inte klart. - Vi kommer att ordna ett möte med Vansbro kommun för att reda ut sådana frågor. Men får vi inte tillgång till den gamla skolan planerar vi att köpa mark i Skålö där vi kan sätta upp skolmoduler, säger Gunnarsson.

Ett andra steg blir att rekrytera lärare till den nya skolan.

Hur många lärartjänster som kommer att tillsättas är ännu osäkert eftersom det styrs av elevantalet.

Av de 69 anmälningar som kommit in till skolverket handlar det både om barn som vill börja i Olympicaskolan till hösten, men också om föräldrar till mindre barn som har anmält sitt intresse för framtiden.

Ambitionen är dock att minst 100 elever ska vara på plats vid skolstarten i höst.

SANNA CASSON

Mer läsning

Annons