Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klart vem som ska styra Orsa

Annons

Socialdemokraterna, miljöpartiet och folkpartiet undertecknade på torsdagen en överenskommelse om samverkan i det politiska arbetet.

- Samtidigt som vi blir en majoritetsgrupp i kommunfullmäktige, med 16 av 31 mandat, innebär avtalet att det finns ett gemensamt informations- och kommunikationsansvar gent-emot varandra i sakfrågorna och i våra politiska ställningstaganden, förklarar socialdemokraternas ordförande Marie Olsson.

För en vecka sedan sade vänsterpartiet nej till socialdemokraternas slutbud när det gällde tillsättandet av centrala poster i nämnder och styrelser. Därmed sprack den koalition som styrt Orsa kommun de senaste fyra åren.

Under den gångna veckan spekulerades det friskt hur Orsas "regering" skulle se ut i fortsättningen. Inte minst genom att Olle Jobs, folkpartiet, i ett tidigt skede gjorde klart att fp var berett att samarbeta med s och mp. Trots "övertalningsförsök" från övriga icke socialistiska partier, höll Olle Jobs vad han lovat. När Orsas nya regering presenterades på torsdagen fanns han på plats till sammans med Ann Beskow, Marie Olsson och Anders Rosell från socialdemokraterna och Sara Källgarn, miljöpartiet.

- Vi i folkpartiet är inga maktpolitiker, utan jobbar för Orsas bästa. Som vi ser det är den här samverkansgruppen den som har störst förutsättningar att nå ett bra resultat. Beslutet att ingå samverkansavtal med s och mp togs också enhälligt vid ett medlemsmöte, förklarade Olle Jobs partiets ställningstagande.

Socialdemokraterna har i dagsläget 13 mandat i fullmäktige, fp 2 mandat och mp 1. Det gör sammanlagt 16 mandat och en majoritet, eftersom kommunfullmäktige har 31 ledamöter. En för- ändring kan komma att ske om de fem omdiskuterade brevrösterna ska räknas eller inte.

- Vi vet inte när vi får ett slutligt besked om brevrösterna. Därför måste vi agera efter de förutsättningar som gäller i dag, säger kommunalrådet Ann Bes-kow.

När det gäller samverkanavtalet så tillstyrker samtliga att det under åren kommer att dyka upp frågor, där man kommer att ha olika uppfattning.

- Så blir det oavsett vilken koalition som styr kommunen. Det är också naturligt, eftersom vi trots allt är tre olika partier. Men det viktigaste är att vi har ett gemensamt ansvar för vår budget och att vi inte skjuter kommunen i sank.

BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons