Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klart med EU-bidrag: "Vägen till arbete" får 2,5 miljoner kronor

Annons

Vägen till arbete är ett systerprojekt till Invandrarvägen till arbete som blev beviljat EU-medel om 988 000 kronor i april. Under fredagen blev även Vägen till arbete beviljat 2,5 miljoner kronor genom EU-medel från mål 1. Projektnamnet skvallrar om syftet med projektet - att få dem som av olika anledningar inte har något arbete in på arbetsmarknaden igen. Bakom projektet står Orsa kommun, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen som samtliga dagligen arbetar med målgruppen för projektet.

-Det finns ett behov av en förlängning från de olika instanserna som står bakom projektet. De som får någon form av bidrag går ofta in och ut mellan de olika myndigheterna, så det rör sig om samma pengar men olika typer av bidrag, säger Anna-Karin Olsson, socialchef inom kommunen.

Bidragen kan vara försörjningsstöd, aktivitetsersättning, A-kassa eller sjukpenning. De som är aktuella för projektet kan vara allt från långtidsarbetslösa till personer med sociala problem såsom psykiskt sjukdom eller missbruk, samt funktionshindrade.

-Jag vill betona att projektet är till för alla som av olika anledningar står långt ifrån arbetsmarknaden, säger Anna-Karin Olsson.

Vägen till arbete ska pågå i två år, från i höst till hösten 2007. Till en början görs en kartläggning över de olika individernas nuvarande förmågor och förhållanden utifrån olika aspekter. Sedan kommer handlingsplanen att anpassas individuellt.

- Sysselsättningen kan då handla om studier, praktik, arbete i den egna verkstad vi kommer att ha. eller att helt enkelt bygga upp ett självförtroende, säger Anna-Karin Olsson.

EU-medlen, 2,5 miljoner kronor, täcker hälften av det totala investeringsbeloppet, resten står kommunen, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen för. Tillsammans kommer Vägen till arbete och Invandrarvägen till arbete att ha 120 deltagare, vilka också får ersättning genom projekten. Deltagarna kan vara med i allt ifrån en månad till hela projekttiden.

-Vi hoppas hitta metoder och modeller som kan bli permanenta i Orsa. Projektet känns oerhört positivt för alla samarbetspartners. Det här är bra både ur en samhällsekonomisk och en mänsklig synvinkel, för ofta handlar det om en integration in i arbetslivet som gör att man också kommer in i samhället på ett annat sätt, säger Anna-Karin Olsson.

Åsa Westman, som tidigare arbetat som EU-projektledare för Högskolan Dalarna, kommer att tillträda som projektledare för de båda projekten den 1 augusti i år. Under hösten kommer ytterligare två handläggare att anställas i projektet.

SOFIA WESTMAN

Mer läsning

Annons