Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klart med eleverna till Polishögskolan i Ludvika

Annons

- Det är Hans Gyll, 27, Insjön, Erik Jemth, 25, Orsa, George Perés, 28, Falun, Jennie Gullstrand, 23, Linghed, samt Niklas Stark, 27, Stockholm, men som har anknytning till Dalarna.

Det berättar Marie Andersson vid polisrekryteringssektionen hos Rikspolisstyrelsen.

Det var 4 949 personer som sökte till de polisutbildningar som startar nu i höst. 24 av dem kommer att gå på distansundervisningarna.

- Förutom i Ludvika kommer det att bedrivas distansundervisning i Söderhamn, Säffle, Köping, Hallsberg och Östhammar, upplyser Marie Andersson.

De 24 "distanseleverna" utgör en mindre del av det totala elevantalet. På Polishögskolan i Stockholm börjar i slutet av augusti 198 elever, i Växjö 96 elever och lika många på Polishögskolan i Umeå.

Polishögskolorna fylls på med nya elever vid varje ny termin och på samma sätt ska det fungera med distansundervisningarna.

- Till utbildningen som startar i januari har vi fått in 5 400 sökande. Efter uttagningar, tester och intervjuer kommer det besked runt lucia om man kommit in på den utbildningen. Hur många av de sökande som vill läsa till polis på distans vet vi inte.

Distansundervisningen kommer i Ludvika att vara förlagd till högskolans lokaler vid Kasttjärnsparken. Här får eleverna delta i videokonferenser och annan form av gemensam utbildning. Mycket av utbildningen är dock förlagd till hemmet som självstudier.

- Två veckor per termin kommer eleverna att vistas på Polishögskolan i Stockholm. Den teoretiska delen av utbildningen sträcker sig över två år. Därefter väntar ett halvårs parktik innan eleven är färdigutbildad.

- Under praktiken utgår lön på cirka 14 500 kronor i månaden plus ersättning för obekväm arbetstid och eventuella andra tillägg, berättar Marie Andersson.

Även under de första två åren ingår en hel del praktiska moment. Exempelvis vapen- och skjutträning som delvis är förlagd till Polishögskolan, delvis kommer att genomföras lokalt och i Ludvikas fall vara förlagd till polishuset.

Träning i bilkörning, radio och data och självskydd kommer i huvudsak att bedrivas i Ludvika. Självskydd innebär att eleverna får lära sig grepp- och batongteknik.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons