Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klart med 100 jobb

Annons

Den sista mars meddelade Scania att minst 150 jobb skulle bli kvar i Falun efter flytten till Södertälje. I går kunde bolaget infria delar av löftet. Leax Group, med huvudkontoret i Köping, tar över produktion från Scania därmed säkras 100 jobb i Falun.

Scania förhandlar vidare med ett annat företag och om de blir överens blir det ytterligare 50 arbetstillfällen.

Leax som tidigare har levererat delar till Scania får nu en tyngre roll. Leax ska göra kardanaxlar och bakaxelartiklar.

Det är bearbetningen, alltså tillverkningen av delar som till stor del stannar i Falun. Monteringen flyttas i Södertälje.

Efter semestern nästa år övergår bearbetningen i Leax regi.

Tomas Carlsson, chef för Scanias komponenttillverkning, säger att företaget sparar pengar på att detta, men vill inte precisera några summor. Leax kommer att behöva ungefär lika många i produktionen, tror Torbjörn Pedersen, däremot kommer bolaget ha färre tjänstemän. Roger Berggren, vd för Leax Group, säger att företaget har mindre overheadkostnader (lägre utgifter för exempelvis löne- och ekonomipersonal). De försöker också spara på andra kostnader som datasystem.

De strävar efter att ha enheter med ungefär 100-150 anställda, det är mest effektivt bedömer de.

Leax startades 1982 av Lennart Berggren och Axel Seger, därav namnet Leax.

Deras familjer finns med i ledningen och som ägare. Vd:n Roger Berggren är son till grundaren Lennart Berggren. Huvudkontoret finns i Köping och bolaget har anläggningar i bland annat Västerås, Ludvika och Lettland. I år räknar bolaget med att sälja varor för 500 miljoner kronor. Volvo, Sandvik, SKF och Scania är några av kunderna.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons