Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klart hur Faluns nya stadsdel ska se ut

Annons

De parallella arkitektuppdragen som genomfördes förra året har nu sammanvävts till en samlad bild över hur kommunen och Vasallen vill förändra Dalregementet.

I går ställde sig kommunstyrelsens samhällsutskott bakom den bilden och nu kan själva detaljplanearbetet för att förverkliga den starta.

- Nu har vi nått en milstolpe och format stadsdelen och bilden av hur det kan bli ser mycket trivsam ut, säger kommunalrådet Carl-Erik Nyström, c.

Viktigt för utformningen har varit att regementsområdet ska ha ett klart samband med Lugnet, lasarettet, centrum och stationsområdet. För att skapa det behövs bland annat bra gång- och cykelleder. Det ges också nya möjligheter till nya busslinjedragningar som kommer att gynna Lugnet och lasarettet.

Själva kasernområdet ska innehålla flera olika delar. Byggnaderna nära och kring själva kaserngården är tänkta för företag och utbildning och då främst högskolan. Där ska kommunens profilområden hälsa och it/media prioriteras och ges möjligheter att samverka. Just nu pågår ombyggnaden av nya matsalen som ska förvandlas till ett mediehus för högskolan.

Den stora grusplanen utefter Lugnetleden, kallad Blå hallen då den har himlen till tak, är tänkt för företag som har mycket trafik till och från sig.

I anslutning till Blå hallen tänker sig kommunen och Vasallen service och verkstadsanläggningar. I korsningen Regementsvägen-Lugnetleden vill man exempelvis ha en hamburgerrestaurang och en bensinmack.

Längs Regementsvägen uppförs sedan nya byggnader för kontor och utbildning. Och här kommer man att vara extra noga med att den arkitektoniska utformningen blir rätt.

Tanken är att regementsområdet ska bli Falubornas nya mötesplats. Regementsparken ska bevaras och utvecklas och kanske förses med en enkel friluftsteater. På Myran blir det golfbana och fotbollsplaner.

Här ska man kunna samlas för att sedan äta middag eller fika på någon av de restauranger som också måste till för att Dalregementet ska bli en riktigt bra mötesplats.

Vid Övre Norslund tänker sig kommunen och Vasallen ett nytt bostadsområde. Men det byggs bara om det uppstår efterfrågan på bostäder.

Öster om Dalavallen finns också tankar om nya bostäder men då främst studentbostäder om sådana behövs.

Mer läsning

Annons